Se poate oare simți povara păcatului într-un continent aproape lipsit de credință, așa cum este Europa zilelor noastre? Prostituția abia mai stârnește un fior în Belgia, o țară cu prostituate sindicalizate. Fumatul de cannabis este legal în Germania, dintre toate locurile posibile. Jocurile de noroc prin loterii sau aplicații mobile nu mai deranjează pe nimeni aproape nicăieri. Dar dacă vrei să simți cu adevărat dezaprobarea socială, încearcă să cumperi o sticlă de vin în Suedia. Din 1955, un monopol de stat – Systembolaget – distribuie cu reținere alcool celor care insistă să-l consume, scrie The Economist.
Acest lanț de magazine emană dezaprobare: sunt rare și închise duminica. În locul afișelor cu vii însorite, decorul aduce mai degrabă cu un oficiu guvernamental albanez sau o farmacie. Nu există reduceri sau programe de loialitate. Vinul este ținut la temperatura camerei, pentru a descuraja impulsul de a-l consuma pe loc. La casa de marcat, cumpărătorii trec pe lângă un „coș al regretului”, care le sugerează să lase din sticle înapoi pe raft. Drumul spre iadul suedez e, se pare, pavat cu sticle călduțe de sauvignon blanc.
Și scumpe, pe deasupra. Pentru că nu doar profiturile Systembolaget ajung în vistieria statului, ci și accizele uriașe impuse pe produsele vândute. Fie în restaurante, fie în magazine, alcoolul este extrem de scump: în Suedia, băutura are atât rolul de a amorți simțurile, cât și de a goli portofelul. În toată Europa, aceste „taxe comportamentale” au devenit o sursă fiscală esențială pentru susținerea statelor sociale aflate sub presiune.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News