Știri din capitalele Europei, 31 august

UNIUNEA EUROPEANĂ

Australia și Uniunea Europeană vor relua joi discuțiile privind liberul schimb prin intermediul unei teleconferințe între Ministrul australian al Comerțului, Don Farrell, și comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, la o lună după ce cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord.

Diferențele privind accesul produselor agricole australiene, în special al cărnii de vită, pe piețele UE au făcut ca Australia să renunțe la semnarea unui acord în Europa în luna iulie, relatează Reuters.

 

BERLIN

În luna august, rata șomajului în Germania a crescut mai mult decât se preconiza, ceea ce arată primele fisuri în ceea ce a fost până acum o piață a muncii foarte rezistentă. Oficiul Federal al Muncii a anunțat joi că numărul persoanelor fără loc de muncă a crescut cu 18.000 în termeni ajustați sezonier, ajungând la 2,63 milioane. Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca această cifră să crească cu 10.000.

Dincolo de acestea, executivul german a decis să declare Georgia și R. Moldova țări sigure, din perspectiva cererilor de azil.

Decizia urmează să fie dezbătută și va fi supusă votului în Bundestag, conform Euractiv. Solicitanții de azil din țările sigure se confruntă cu o examinare accelerată a cererilor lor. Deși procesul de depunere a cererii nu diferă de cel al celorlalți solicitanți, acestora li se acordă mai puțin timp pentru a face apel în cazul în care sunt respinși, ceea ce, de asemenea, nu ar împiedica deportarea lor.

 

CITEȘTE ȘI R. Moldova, adăugată de Germania pe lista ţărilor de origine sigure. Măsura este criticată

 

PARIS

Liderii politici francezi de stânga și de dreapta nu au fost convinși joi de discuțiile care au durat 12 ore și care au avut ca scop găsirea unui punct comun cu președintele Emmanuel Macron. Persoane apropiate liderului centrist, care a lansat ideea organizării de referendumuri în timp ce se străduiește să dea un nou impuls într-un parlament fără majoritate, au declarat că va „trimite o scrisoare care să rezume discuțiile și domeniile de lucru sugerate, pe care oricine le poate modifica” înainte de o nouă rundă de discuții, potrivit France 24.

 

ATENA

Aproximativ 150 de imigranți au fost salvați din bărci cu pânze supraîncărcate puse la dispoziție de contrabandiști în două incidente separate, miercuri, în largul unei insule din vestul Greciei și în largul unei insule din apropierea capitalei grecești, a anunțat paza de coastă, conform AP.

 

RIGA

Fermele de lactate din Letonia sunt obligate să vândă proprietăți și să taie copacii din apropiere pentru a cultiva mai mult pământ, ca să-și hrănească animalele și să evite falimentul. Fermierii au declarat că anul acesta a fost dificil  – prețul scăzut al laptelui la începutul anului, creșterea rapidă a prețului, seceta intensă și lipsa de furaje au făcut aproape imposibilă supraviețuirea fermelor. Ținând cont de faptul că toate costurile de producție depășesc prețul mediu de achiziție, producția de lapte este neprofitabilă și provoacă pierderi pentru producătorii de lapte, potrivit Baltic News Network.

 

LJUBLJANA | BUDAPESTA

Slovenia și Ungaria urmează să semneze în octombrie un memorandum privind construcția unei conducte care să lege rețelele lor de gaze naturale, la mai puțin de un an după ce proiectul a fost discutat de prim-miniștrii celor două țări.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto, a anunțat pe Facebook, la 29 august, că cele două țări au finalizat acordul de cooperare care dă undă verde „construcției unui interconector de gaze naturale”.

Slovenia este singurul vecin al Ungariei a cărui rețea de gaze naturale nu a fost încă conectată la cea a Ungariei, a precizat Szijjarto, potrivit Slovenia Times.

 

BUDAPESTA | SOFIA

Ungaria va conta tot mai mult pe capacităţile de transport de gaze ale Bulgariei, a afirmat miercuri Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, după un dialog cu preşedintele bulgar Rumen Radev.

„Deoarece intenţionăm să achiziţionăm o cantitate tot mai mare de gaze din Azerbaidjan şi Turcia, vom avea tot mai multă nevoie de capacităţile de tranzit ale Bulgariei”, a scris Szijjarto pe Facebook. Ministrul a relatat că Radev l-a asigurat de disponibilitatea Bulgariei pentru cooperare.

Cei doi oficiali au fost de acord că o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze prin Ucraina ar creşte importanţa rutei de transport Bulgaria-Serbia-Ungaria.

 

CITEȘTE ȘI Bulgaria şi Ungaria discută despre cooperarea în domeniul energetic

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: