UPDATE 21:25
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, afirmă că în cadrul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles vor fi discutate aspecte care ţin de implementarea PNRR – reforma pensiilor, a pensiilor speciale şi a salarizării unice, „precum şi problema sustenabilităţii financiare pe termen lung legată de deficitul bugetar, care este o preocupare a Comisiei Europene în momentul de faţă”.
Marcel Boloş a declarat, joi seară, la Antena 3, că la Bruxelles se vor discuta „problemele care ţin de implementarea PNRR, în special zona de reforme pentru ceea ce înseamnă pensiile generale, pensiile speciale, dar şi reforma salarizării unice, precum şi problema sustenabilităţii financiare pe termen lung legată de deficitul bugetar, care este o preocupare a Comisiei Europene în momentul de faţă, noi avem un angajament de deficit asumat până la sfârşitul anului 2023 de 4% din PIB”.
„Noi avem, din acest punct de vedere, o problemă care îngrijorează Comisia pentru că sunt trei, să zic aşa, probleme cu impact major asupra finanţelor României. Pe de-o parte este reducerea deficitului bugetar care, conform angajamentelor asumate de România, în anul 2024 avem 3% din PIB acest angajament (…), apoi avem reforma pensiilor generale, care va genera un impact bugetar substanţial, fiindcă avem acolo înlăturarea inechităţilor sociale pentru populaţia cu pensii mici, şi sigur cea de-a treia problemă pe care eu am menţionat-o, care de asemenea este cu impact bugetar, mai ales ţinând cont de revendicările profesorilor şi de ceea ce s-a întâmplat pe această temă în ultima vreme (…) Aceasta creează îngrijorări pentru Comisie fiindcă în lipsa unui spaţiu fiscal suficient avem acest risc ca angajamentul pe care îl avem pentru anul 2024, de 3% din PIB, să nu îl putem respecta”, a explicat ministrul.
Întrebat dacă au existat lucruri pe care Comisia Europeană să le ceară expres, dar pe care Guvernul nu doreşte să le facă, Boloş a răspuns: „Acum noi, cum spuneam, avem angajamentul asumat prin PNRR în ceea ce priveşte reforma fiscală, a impozitelor şi taxelor şi din acest punct de vedere a fost întocmit un raport al Băncii Mondiale în care sunt formulate câteva recomandări, care unele sunt măsuri structurale, adică au impact bugetar semnificativ şi sunt pe termen lung, iar altă parte din aceste măsuri nu sunt atât de relevante pentru discuţia în sine despre reforma fiscală. Pe de altă parte, noi avem conturat un plan de măsuri fiscale care a fost agreat în coaliţia de guvernare şi sigur Comisia analizează acest plan raportat la angajamentele asumate prin PNRR”.
El a precizat că planul şi măsurile concrete nu sunt încă definitivate la nivelul coaliţiei de guvernare.
„Pe de altă parte, în angajamentele asumate de către noi prin PNRR şi raportul întocmit de către Banca Mondială face aceste recomandări în ceea ce priveşte microîntreprinderile care sunt destul de relevante ca impact bugetar, inclusiv prin reducerea plafonului de la 500.000 de euro cât avem acum, începând cu 2024 la 250.000 şi până când se egalizează”, a continuat Boloş.
Știre inițițială
Într-un interviu pentru Antena3, Marcel Boloș a dezvăluit aspecte semnificative legate de discuțiile și provocările actuale din peisajul politic al României. Boloș a evidențiat mai multe subiecte cheie pe care le-a abordat, oferind o perspectivă detaliată asupra evoluțiilor recente.
Redăm mai jos punctele principale ale declarației lui Boloș:
Ce anume discută concret domnul Ciolacu?
– Problemele care țin de PNRR, în special zona de reforme pentru pensiile generale, speciale, dar și reforma salarizării unice, dar problema sustenabilității.
– Noi avem un angajament de deficit asumat de 4% din PIB.
– Noi avem din acest punct de vedere o problemă care îngrijorează Comisia, reducerea deficitului bugetar care, conform angajamentelor asumate de România, avem 3% din PIB, pe care ni l-am asumat.
– Apoi avem reforma pensiilor speciale, avem înlăturarea inechităților sociale.
– Se creează îngrijorări pentru Comisie pentru că, în lipsa unui spațiu fiscal, se creează acest risc să nu respectăm acest 3% din PIB.
– Noi avem angajamentul prin PNRR în ceea ce privește reforma fiscală, a fost întocmit un raport al Băncii Mondiale, unele măsuri sunt pe termen scurt, altele nu sunt atât de relevante pentru reforma fiscală.
Avem un plan agreat de Coaliție și rămâne să vedem dacă și Comisia îl va aproba.
Impozitul pe cifra de afaceri de 1%
Deocamdată, acest plan pe care îl menționați dumneavoastră nu este definitivat în Coaliție, în angajamentele asumate de noi prin PNRR, iar raportul întocmit de către Banca Mondială face aceste recomandări în ceea ce privește IMM-urile, inclusiv reducerea plafonului la 250 de milioane de euro.
Desființarea celor 200.000 de posturi
– Noi, pe lângă planul de măsuri fiscale, am agreat și partea aceasta de reducere a posturilor, este firesc din perspectiva cheltuirii banilor publici.
– În acest an preelectoral, a existat această îngrijorare ca aceste măsuri să nu fie implementate 100%.
Majorarea profesorilor a fost prea mare?
– Cheltuielile pe care le-a făcut România pentru sprijinul Ucrainei au pus presiune asupra deficitului bugetar.
– Acestea ne-au adus în această situație ca și pentru 2023 să avem probleme cu deficitul.
– Au fost discuții în zona de cheltuieli.
Noi, cu ce am mers acolo, ce mai are de discutat Premierul?
– Planul pe ceea ce înseamnă măsurile fiscale agreate în Coaliție, cât și reducerea de cheltuieli, a fost prezentat Comisiei.
– Problema de sustenabilitate a finanțelor apare pentru reforma pensiilor și legea salarizării pentru viitor.
– Noi, când am prezentat planul de măsuri fiscale, Comisia a cerut să completăm planul de măsuri.
– Măsurile consistente din raportul Băncii Mondiale, unele sunt imposibil de luate.
– Reducerea TVA la o cotă standard de 19%, înseamnă să renunțăm la TVA de 5% sau de 9%.
– Jalonul 207 scrie că va intra în vigoare noua Lege privind Codul Fiscal.
Aceste lucruri depind de discuția pe care o va avea Premierul și de ce măsuri mai gândim noi pentru a nu afecta populația.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News