O investigație a presei franceze ar putea produce schimbări majore pentru furnizorii de apă îmbuteliată, avertizează analiștii. Practic, ancheta a dezvăluit că mai multe branduri de apă minerală, printre care Cristaline, produsă de Sources Alma, și Vittel, Hépar, Contrex, Perrier din gama deținută de Nestlé au fost tratate cu ultraviolete sau microfiltrate, proces des întâlnit în pregătirea pentru consum a apelor potențial contaminate.
O treime din tipurile de apă minerale franceze ar fi implicate. Metodele sunt utilizate pentru apa de „robinet”, dar contravin reglementărilor europene pentru apa minerală, care ar trebui să fie netratată, oglindind structura și puritatea izvorului utilizat, avertizează analiștii XTB.
Izvorul din Vergeze, Franța, este cunoscut și utilizat de pe vremea romanilor, dar apa de acolo a început să fie îmbuteliată de doctorul Louis Perrier în 1898. Brandul de apă minerală care îi poartă numele, devenit faimos, a fost dezvoltat la nivel internațional la începutul secolului trecut de un britanic, și este în portofoliul Nestle din 1992.
O sentință în procesul care va stabili dacă în cazul său poate fi utilizată în continuare denumirea de apă minerală naturală e așteptată lunile următoare, precizează analistyul XTB Claudiu Cazacu. Potrivit acestuia, chestiunea nu ține de sănătatea publică, ci de utilizarea unor denumiri care implică așteptări din partea consumatorilor, care au în minte un produs obținut natural, nu tratat sau filtrat ca în cazul apei din rețea.
Autoritățile schimbă regulile pentru industria apelor minerale
Potrivit informațiilor din Le Monde, industria apelor minerale, care contribuie cu 1 miliard de Euro la exporturi și are peste 38.000 de locuri de muncă, a fost considerată strategică în Franța. Astfel, autoritățile au reformulat regulile și au permis un anumit grad de micro-filtrare. După dezvăluirile din presă, guvernul a solicitat Comisiei Europene să stabilească până la ce nivel micro-filtrarea este acceptabilă. Regulile curente interzic filtrarea pentru a elimina microflora sau reduce contaminarea biologică. În iulie, după o solicitare a prefecturii locale, Nestle a anunțat înlocuirea sistemului de filtrare de 0,2 microni cu unul de 0,45 microni, arată Claudiu Cazacu.
Setea de apă minerală se întâlnește cu schimbările din ultimii ani, efecte ale transformărilor climatice. Un raport oficial de hidrologie din departamentul unde se află izvoarele utilizate de Perrier a recomandat încetarea utilizării denumirii de ”apă minerală naturală”. După 5 ani de secetă, inclusiv acviferele mai adânci încep să fie afectate, într-o zonă de câmpie cu activitate agricolă intensă, ceea ce înseamnă un risc tot mai ridicat de contaminări cu îngrășăminte sau reziduuri biologice, cu atât mai concentrate cu cât rezervele de apă sunt mai reduse, explică Claudiu Cazacu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News