Europarlamentara Corina Creţu susţine implementarea Directivei privind nivelul minim de impozitare adoptată de Parlamentul European, care prevede şi impozitarea companiilor multinaţionale, până la finele anului 2023.
„Consider că a venit momentul să armonizăm nivelul de taxare la nivel european, mai ales în contextul crizelor cu care ne-am confruntat, moment în care multe companii au creat un sistem de creştere artificială a preţurilor prin comisioane, iar consumatorul de rând este cel care suferă, fiind nevoit să plătească preţuri exorbitante la produse de bază încercând să îşi asigure existenţa. (…) Susţin cu fermitate implementarea Directivei până la termenul de transpunere – 31 decembrie 2023. Cetăţenii europeni se confruntă cu dificultăţi tot mai mari, din cauza efectelor în lanţ provocate de Războiul din Ucraina, redresarea post-pandemică, însă există soluţii, iar taxarea multinaţionalelor este una dintre aceste soluţii, echitabile şi corecte”, susține Corina Creţu, pe Facebook.
Corina Crețu scrie că ţări precum Irlanda sau Ungaria au un plafon de impozitare mai mic de 15%, fapt care poate conduce la o concurenţă fiscală neloială, pentru ţări ca România care au un plafon de 16% şi că această Directivă este bazată pe un acord istoric între statele OCDE.
„Prin implementarea acestei taxe globale se va combate tendinţa unor corporaţii de a se sustrage de la plata taxelor. (…) Directiva privind nivelul minim de impozitare adoptată de Parlamentul European a venit ca urmare a unui acord istoric între statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru a face faţă provocărilor fiscale generate de digitalizarea economiei. Propunerea va asigura implementarea unei cote minime de impozit global de 15% pentru toate grupurile multinaţionale de întreprinderi şi pentru grupurile naţionale de mari dimensiuni din Uniune, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane EUR pe an”, mai punctează europarlamentara.
Corina Creţu consideră că la nivel european s-ar obţine astfel venituri suplimentare de ordinul a 50 de miliarde de euro de pe urma taxării companiilor multinaţionale.
„Mai mult decât atât, noile măsuri vor putea preveni evaziunea fiscală şi ajuta redresarea economică în urma situaţiilor de criză, spre exemplu cea pandemică sau a crizei energetice prin consolidarea finanţelor şi alocarea veniturilor suplimentare către servicii publice sau pentru sprijinirea IMM-urilor”, conchide politiciana.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News