VIDEO Ciolacu: nu sunt de acord, ca prim-ministru al României, să creștem cota la TVA

premier Ciolacu
Sursa foto: captură video

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după întâlnirea cu președinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, că nu este de acord să crească cota de TVA la peste 19%, lucru care va duce către o creștere a inflației.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 1 septembrie, la Bruxelles, că în discuțiile cu liderii europeni s-a convenit că „există o flexibilitate de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”.

„Comisiile tehnice au rămas cu doamna Cecile Gauer să discute anumite aspecte, ele vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile. Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord, ca prim ministru al României, să creștem cota de TVA peste 19%. Ar duce, evident, din nou la o creștere a inflației și o scădere a creșterii economice”, a spus Marcel Ciolacu.

„Comisia Europeană nu este cea care avizează o nouă încadrare în deficitul bugetar. Este evident că în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova avem influențe negative, asigurări, dobânzile pentru împrumuturi… Pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat, față de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina. Comisia a înțeles acest context și este argumentul principal și sunt ferm convins că știți că România este într-un acord de deficit excesiv”, a adăugat șeful Executivului.

 

 

Premierul Marcel Ciolacu a mers vineri la Bruxelles pentru a o convinge pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să accepte un deficit mai mare decât cel de 4,4% asumat de România pentru acest an, astfel încât țara noastră să nu piardă banii de la UE.

El a precizat că „există o flexibilitate, în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”, iar Comisia Europeană „va propune Consiliului această nouă renegociere”.

Ciolacu a precizat că, până la finalul acestui an, urmează să existe o decizie a Consiliului European cu privire la majorarea deficitului pe care România și l-a asumat.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: