Ciolacu anunță măsuri fiscale pentru reducerea deficitului fără introducerea de noi taxe

sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Bruxelles, despre pachetul de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, cu care va veni în faţa parlamentului pentru asumarea răspunderii, că nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, ci de reducere de cheltuieli din sistemul bugetar. Nu vorbim în zona bugetară de scăderi de salarii, a mai spus şeful Executivului. „în acest moment nu există discuţii privind scoatere unor facilităţi”.

„S-au căutat alte soluţii, acolo unde Comisia a depistat că există anumite probleme de necompetitivitate în abordările comerciale. Nu vorbim de introducere de noi taxe, nu vorbim de austeritate, vorbim de reducere de cheltuieli din sistemul bugetar, ceea ce mi se pare corect. Dorim să ridicăm nivelul de luptă cu evaziunea fiscală, în momentul în care a ajuns la 160 de miliarde, estimare, pe evaziune fiscală. De exemplu numai la TVA este în jur de 20 de miliarde”, a explicat premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că „vorbim de scoaterea unor excepţii din Codul Fiscal”.

„Nu vorbim în zona bugetară de scăderi de salarii”, a mai afirmat Ciolacu, arătând că ”nu poţi să fii un bugetar de lux şi să primeşti şi norme de hrană sau tichete de vacanţă”.

„Vorbim de o echitate socială. Nu pot să vin să măresc TVA-ul care se măreşte şi pentru cel cu venituri foarte mici şi o impozitare mare a muncii şi nu poţi să creşti nivelul de trai în acelaşi mod sau să îl scazi. Fiecare categorie se va analiza, pe acea voi veni cu legea în Parlament să îmi asum răspunderea”, a mai spus el.

Despre plafoanele la energia electrică şi gaze, premierul a spus că ”a plecat de la ideea de a menţine aceste facilităţi până când puterea de cumpărare a românilor începe să crească”.

„Acest lucru se face concomitent şi cu scăderea inflaţiei”, a mai spus şeful Executivului, precizând că ”în acest moment nu există discuţii privind scoatere unor facilităţi”.

Despre taxarea microîntreprinderilor, Ciolacu a răspuns: „Este una dintre problemele ridicate de către Comisie şi vom vedea împreună cu ministrul de Finanţe la ce concluzie sau la cea soluţie cea mai bună ajungem”.

„Este adevărat e greu să dai explicaţii când vezi un rulaj de peste 270 de miliarde şi un câştig direct, un profit direct de aproape 15 miliarde de euro, impozitate cu 1%, după ce ai avut 20% deduceri. E un pic cam mult şi cu o rentabilitate de peste 50%”, a explicat Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: