Aflat în Mongolia, Papa avertizează împotriva corupţiei şi cere mai multe eforturi pentru apărarea mediului

Papa Francisc (Inquam Photos/Octav Ganea)
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Papa Francisc a cerut sâmbătă mai multe eforturi pentru protejarea mediului şi a avertizat împotriva corupţiei, în cursul unei vizite fără precedent în Mongolia, o tânără democraţie situată între Rusia şi China, relatează AFP şi Reuters .

Suveranul Pontif în vârstă de 86 de ani s-a întâlnit sâmbătă cu modesta, dar activa comunitate catolică a acestei ţări asiatice cu majoritate budistă.

La Ulan Bator, capitala Mongoliei, Papa a fost întâmpinat pe covor roşu cu garda de onoare mongolă, în costum tradiţional albastru, roşu şi galben.

Preşedintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, l-a primit pe Papa iezuit în faţa unei statui impunătoare din bronz a lui Ginghis Han, în imensa Piaţă Sukhbaatar.

Salutând tradiţia mongolilor de a trăi în armonie cu natura, Papa Francisc a susţinut un „angajament urgent şi acum inevitabil pentru protejarea Pământului”.

Mongolia, unul dintre cei mai mari exportatori de cărbune, are una dintre cele mai poluate capitale din lume.

Papa a avertizat, de asemenea, împotriva corupţiei liderilor din Mongolia, unde un scandal major în industria cărbunelui a provocat proteste masive în decembrie.

Corupţia reprezintă „o ameninţare serioasă la adresa dezvoltării oricărui grup uman, hrănindu-se cu o mentalitate utilitaristă şi lipsită de scrupule, care sărăceşte ţări întregi”, a apreciat Suveranul Pontif.

Călătoria sa este urmărită cu interes de numeroşi pelerini din alte ţări asiatice care au venit în Mongolia în încercarea de a-l vedea pe şeful Bisericii Catolice.

Papa Francisc urmează să se întâlnească în Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel cu comunitatea catolică a ţării care are doar 25 de preoţi şi 33 de călugăriţe, dintre care doar doi sunt mongoli.

Duminică, Papa se va adresa în cadrul unei reuniuni interreligioase, la care urmează să participe rectorul Bisericii Ortodoxe Ruse din Ulan Bator împreună cu o delegaţie, iar apoi va oficia o liturghie la care sunt aşteptaţi pelerini din ţările vecine, a anunţat Vaticanul, în special din Rusia, China, Coreea de Sud, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Kârgâzstan şi Azerbaidjan.

Această vizită a Papei în Mongolia este un gest de sprijin pentru comunitate restrânsă de catolici care are aproximativ 1.400 de credincioşi la o populaţie de peste trei milioane de locuitori.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: