Unii angajaţi ANAF se judecă cu statul pentru obţinerea unui spor anulat în urmă cu şase ani

Facebook/ANAF
Sursa foto: Facebook/ ANAF

Când s-a înfiinţat Antifraudă ANAF, a existat un spor de suprasolicitare neuropsihică. Ulterior, printr-o altă lege a fost eliminat (în 2017). Este vorba despre un procent de 20% care se aplică la salariu. Dar, deşi nu mai există acel spor, unii angajaţi din instituţie au decis să se judece cu statul pentru a-l câştiga. Astfel s-a ajuns ca astăzi să fie 264 de dosare pe rol, fiind 658 de reclamanţi.

În Ministerul Finanţelor – ANAF există în acest moment un spor pentru condiţii vătămătoare de 15% din salariul de bază.

Potrivit sursei citate, există totuşi, în alte instituţii, acel spor pentru suprasolicitare neuropsihică. De exemplu, judecătorii, magistraţii-asistenţi, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, beneficiază şi de un spor pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25%.

În acelaşi timp, personalul didactic de predare din învăţământ are 10% din salariul de bază.

Salariile diferă, în general, în funcţie de poziţie, grade şi gradaţii. De exemplu, un şef serviciu cu peste 20 de ani vechime (grad 2 şi studii superioare) are un salariu brut de 12.512 lei (7.320 lei net – în mână) la care se adaugă un spor pentru condiţii vătămătoare de 1.820 lei, menţionează site-ul citat.

De asemenea, un consilier juridic cu gradaţia 4 are 8.093 lei brut (4.735 lei net), la care primeşte un spor de 1.004 lei. Un inspector de specialitate grad I, gradaţia 4, are 6.999 lei (4.094 lei) plus un spor de 851 lei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: