Marius Nistor (FSE „Spiru Haret”): Învățământul preuniversitar în pericol de colaps

marius nistor fse
Sursa foto: Facebook / FSE

Măsurile fiscale, aşa cum sunt vehiculate în presă, vor face ca învăţământul preuniversitar să intre în colaps, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.

„Ne întâlnim pentru a vedea exact care este stadiul de îndeplinire al angajamentelor asumate de către majoritatea parlamentară şi de către Guvernul României. Nu contează că s-a schimbat un premier şi că s-a liniştit, pentru că actualul premier a fost parte activă la negocierile purtate în perioada grevei, şi a vedea cum arată proiectul legii unitare de salarizare, care este în stadiu de realizare, pentru că în luna septembrie trebuie să intre în dezbatere parlamentară. Sigur, nu numai acest lucru: ne interesează şi pe noi cum noile măsuri fiscale care urmează să fie adoptate prin asumarea răspunderii guvernamentale afectează sau nu afectează finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi buna funcţionare a unităţilor la învăţământ preuniversitar. Sunt mai multe aspecte pe care vrem să le discutăm astăzi cu primul ministru şi să primim nişte răspunsuri cât se poate de clare”, a spus Nistor.

Referitor la noile măsuri fiscale, liderul sindical a susţinut ideea că acestea, în formele vehiculate în mass-media, vor afecta sistemul de învăţământ preuniversitar.

„În primele variante care se discutau pe surse, sistemul de învăţământ preuniversitar va intra în colaps. Adică în situaţia în care desfiinţezi instituţiile care au sub 50 de angajaţi… Vă daţi seama că sunt unităţi şcolare care s-ar fi închis, dar nu mai discut de inspectoratele şcolare exact. Deci, cam 80% din inspectoratele şcolare dispăreau în astfel de de condiţii. Sub nicio formă măsurile vehiculate în presă nu puteau fi aplicabile sistemului de învăţământ preuniversitar, iar cei care au propus, dacă ele sunt reale, demonstrează foarte clar că n-au nici cea mai vagă idee vizavi de funcţionarea sistemului de învăţământ”, a menţionat Marius Nistor.

În acelaşi timp, preşedintele FSE „Spiru Haret” a subliniat că, în ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare, se aşteaptă ca actul normativ să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

„Pe partea de salarizare, aşteptăm proiectul legii unitare de salarizare. Avem o grilă de salarizare care a plecat de la acel prag care a fost negociat şi a fost acceptat, ca salariul debutantului pe studii superioare să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Grila a fost înaintată către Ministerul Muncii, iar Ministerul Muncii trebuia să preia grilele din toate domeniile bugetare, să le pună cap la cap, pentru că ele sunt interconectate şi, bineînţeles, să vedem cum arată proiectul, să vedem foarte clar care este poziţia noastră în raport cu celelalte categorii bugetare. Aşteptările sunt legate de intrarea în vigoare a legii de la 1 ianuarie 2024”, a afirmat oficialul sindical.

Reprezentanţii sindicatelor din domeniul educaţiei vor avea, luni, o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu, la sediul Guvernului.

Autor

  • Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: