Guvernul vrea să impoziteze dobânzile la titlurile de stat

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Guvernul planifică, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, prezentată de Economedia și G4Media, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, însă vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.

Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat, potrivit economedia.ro.

„Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.

Astfel, potrivit draftului, se reduce de la 1% și 3% către 0,5% și 1,5% impozitul pe câștigurile din transferul de titluri de valoare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: