Hopincă, prefectul Capitalei: Nu va fi testare antidrog în masă. Nu vrem să stigmatizăm elevii

Sursa foto: captură video

Prefectul Capitalei Rareș Hopincă, prezent în studioul PS News, marți, vorbește despre o temă actuală, pe fondul tragediilor create de șoferii drogați – testele antidrog în școli.

Invitatul spune că există un plan la nivelul Prefecturii și au fost analizate o serie de propuneri dure sau mai puțin severe. Acesta spune că există un grup de lucru pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor, din care fac parte Inspectoratul Școlar București, Agenția Națională Antidrog, Jandarmeria, Poliția, dar și Federația Părinților, Consiliul Elevilor și Avocatul Copilului.

„Ceva trebuie făcut. (…) Știu sigur că nu putem continua ca până acum. A scăzut dramatic vârsta la care tinerii încep să se drogheze (…) Elevii încep să se drogheze la vârsta de 13 ani”, arată Hopincă.

El spune că este nevoie să conștientizăm problema și să nu se meargă pe sancționarea copiilor consumatori.

Măsurile trebuie analizate împreună cu părinții. Momentan, acestea sunt la nivelul de propuneri.

„Am propus o consultare largă. În chestionar am ridicat trei probleme: dacă părinții ar fi de acord cu testarea acelor elevi care au un comportament mai ciudat sau sunt indicii că ar consuma droguri; apoi, cerem opinia privind realizarea de analize medicale cu markeri, făcute de unități medicale”, arată Hopincă.

Familia află târziu că un copil este consumator, spune invitatul. Dar dacă se află din timp, se poate merge pe recuperare și reintegrare în societate, consideră el.

Hopincă: zonele vulnerabile trebuie „atacate” cu prioritate

Hopincă declară că elevii trebuie „feriți de flagelul drogurilor”, dar aplicând principiul nediscriminării și evitarea stigmatizării, cu efecte psihologice nocive, poate la fel ca și consumul de droguri.

„Un copil izolat de comunitatea în care trăiește dezvoltă complexe greu de vindecat”, arată politicianul, care spune că nu va fi o testare în masă: „nu vrem să stigmatizăm generații întregi de elevi”.

Hopincă mai spune că „zonele vulnerabile trebuie „atacate” cu prioritate”.

Prefectul spune că a purtat discuții cu părinții, iar o categorie a acestora vorbesc despre încălcarea unor drepturi ale copilului atunci când vine vorba despre testările antidrog.

În București nu există niciun centru de reabilitate, mai punctează Hopincă.

Acesta propune înființarea unui centru de prevenire a adicțiilor, care să poată să ia un copil aflat într-o fază incipientă și să-l treacă printr-un proces de recuperare, pas cu pas.

Hopincă transmite părinților că este important să discute direct și tranșant cu copilul acasă, despre consumul de droguri.

Autor

  • Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: