Roberta Anastase (PNL) confirmă negocierile pe ministere, înainte de rotativă: Sunt discuții în interiorul coaliției

Invitată la „Puterea Știrilor”, senatoarea PNL Roberta Anastase a confirmat faptul că în coaliție se negociază forma finală a rotativei guvernamentale și a precizat că, din punctul de vedere al liberalilor, aceasta se va face la termen,  „lin, repede și în liniște” și că pot apărea „nuanțe” față de protocolul inițial. Anastase a adăugat că toate deciziile luate de miniștrii Cabinetului Ciucă ar trebui analizate de liderii coaliției, chiar dacă au fost decizii luate într-un context economic și internațional dificil, și a recunoscut că unele numiri pe portofolii pot fi decise pe criterii politice, nu neapărat pe criteriul performanței. „Cred că acest atribut de a schimba echipa aparţine fiecărui partid politic, nu neapărat pe criteriul performanţei. Schimbările acestea pot interveni şi pe criterii, să zicem, politice, dar, în acelaşi timp, şi datorită unei schimbări a portofoliilor”, a precizat Roberta Anastase.

PS News: Rotativa guvernamentală este cel mai aşteptat eveniment al acestei luni pe scena politică românească. Liderii coaliţiei ar fi agreat ca Ministerul Transporturilor să rămână la PSD, în timp ce liberalii ar urma să păstreze Ministerul Fondurilor Europene şi să primească în plus Finanţele şi Justiţia. Care sunt ultimele detalii din coaliţie referitoare la această rotativă guvernamentală care ar urma să aibă loc la sfârşitul acestei luni? 

Roberta Anastase: După cum aţi observat, poziţia – în primul rând a preşedintelui Ciucă, dar şi a celorlalţi colegi – a fost aceea de a încerca să vorbească cât mai puţin pe acest subiect. Noi suntem convinşi că Romania are nevoie, în primul rând, de continuarea acestui program guvernamental şi de susţinerea acestuia de o coaliţie solidă. De aceea nu vom spune că nu există discuţii în interiorul coaliţiei. Ele sunt şi sunt normale. În acelaşi timp, ca o opinie personală, cred că poate cel mai simplu ar fi respectarea întocmai a protocolului, pentru ca această tranziţie să se facă foarte lin şi foarte repede. Nu exclud să aibă loc şi negocieri, pentru că aşa e şi firesc într-o coaliţie care, de ce să nu recunoaştem, în toată această perioadă a reuşit tocmai printr-un dialog consistent să evite crizele şi să se confrunte cu puţine puncte de vedere diferite afirmate în spaţiul public, ceea ce e un lucru important pentru întreaga clasă politică. Este şi un exerciţiu care, iată, arată maturitatea partidelor aflate la putere în coaliţie.

PS News: Deci confirmaţi, practic, aceste negocieri.

Roberta Anastase: Ce pot să vă spun e un singur lucru. De la început, Partidul Naţional Liberal a spus un singur lucru: rotativa va exista, partidul îşi va ţine cuvântul fără niciun fel de problemă şi, poate cu anumite nuanţe, această procedură pe care noi o numim rotativă se va întâmpla în linişte, un semnal bun transmis cetăţenilor.

PS News: Asta ar însemna să îşi ţină cuvântul preşedintele Klaus Iohannis şi să numească un premier PSD.

Roberta Anastase: Atributul preşedintelui, aşa cum ştiţi foarte bine, este acela de a numi premierul şi, în acelaşi timp, această desemnare se face în urma unor negocieri cu partidele politice, aşa cum prevede Constituţia României. În acelaşi timp, niciodată în mandatul preşedintelui Iohannis nu am văzut o altă atitudine decât aceea de a avea o abordare constructivă într-un sens care asigură stabilitatea ţării pe plan intern.

PS News: În opinia dumneavoastră, care sunt miniştrii liberali care ar trebui păstraţi şi după această rotativă guvernamentală? 

Roberta Anastase: Eu cred că nu a fost o perioadă uşoară. De aici, aş porni o mini-analiză pe fiecare decizie luată, şi nu mă refer doar la miniştrii PNL, ci în general la miniştrii Guvernului Ciucă. Fiecare decizie a fost luată într-un context extrem de dificil. Până la urmă, de asta s-a făcut această coaliţie, luând în considerare contextul economic greu generat de perioada post-pandemie şi, mai ales, de perioada de război care, iată, din nefericire, se desfăşoară la graniţa noastră. Cred că acest atribut de a schimba aparţine fiecărui partid politic, de a-şi schimba echipa, nu neapărat pe criteriul performanţei. Schimbările acestea pot interveni şi pe criterii, să zicem, politice, dar, în acelaşi timp, şi datorită unei schimbări a portofoliilor. Noi facem aceste analize în interior, iar abia când aceste decizii sunt luate, ele sunt comunicate public. Nu facem aceste dezbateri în exterior niciodată.

Autor: Mădălina Robu

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: