SCHOLZ: Trebuie să curățăm țara de desișul birocrației

Olaf Scholz / Facebook Olaf Scholz
Sursă foto: Facebook / Olaf Scholz

Cancelarul Olaf Scholz a îndemnat opoziția și guvernele regionale din Germania să ajute la reducerea „birocrației” care încetinește cea mai mare economie a Europei.

Declarație vine într-un moment în care, aflat la jumătatea mandatului, guvernul său se confruntă cu procente scăzute în sondaje și cu o reputație marcată de conflicte interne, conform AP.

Scholz le-a spus parlamentarilor că alianța de guvernare a început să transforme țara într-una mai eficientă. Acesta a dat drept exemplu introducerea unor bilete cu tarif forfetar pentru transportul public regional și construirea primelor terminale de gaz natural lichefiat din țară la câteva luni după invazia rusă din Ucraina.

Cancelarul a făcut însă apel la cele 16 administrații descentralizate ale Germaniei, la oficialii locali și la opoziție să i se alăture într-un „pact pentru Germania care să facă țara noastră mai rapidă, mai modernă și mai sigură”. Acest lucru ar include simplificarea proceselor de planificare extrem de îndelungate, accelerarea digitalizării și a construcției de noi locuințe.

„Doar împreună vom scutura mucegaiul birocrației, al aversiunii față de  orice risc și asumare și deznădejdii care s-a instalat în țara noastră de-a lungul anilor și deceniilor”, a spus el. „Trebuie să curățăm țara de desișul birocrației”.

Declarațiile lui Scholz vin după ce liderul opoziției Friedrich Merz, Uniunea Creștin Democrată din Germania (CDU), a afirmat că țara este sufocată de birocrație și a acuzat guvernul cancelarului de centru-stânga că a reușit să o birocratizeze și mai mult.

Acesta a declarat că, dacă va ajunge la guvernare, partidul său conservator va anula orice lege care creează noi obstacole birocratice – de exemplu, planul controversat de înlocuire a sistemelor de încălzire a locuințelor cu combustibili fosili.

Scholz, care săptămâna trecută a promis că guvernul său va atenua luptele interne care l-au tras în jos în sondaje, a recunoscut din nou că cele trei partide din coaliția sa „s-au certat prea mult în ultimele luni”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: