Marcel Ciolacu, președintele PSD, este unul dintre posibilii candidați la alegerile prezidențiale din 2024. PSD a mers mereu la aceste alegeri cu președintele partidului, chiar dacă nu a mai câștigat din 2000. Pentru a reuși acest lucru, Marcel Ciolacu, premier din luna iunie, a început să-și construiască profilul de candidat.
Politica externă este principalul rol al Președintelui României. Marcel Ciolacu nu are nicio experiență la acest capitol și încearcă să o construiască de mai mult timp. Va fi o provocare dificilă pentru președintele PSD deoarece Mircea Geoană, cu experiența sa la NATO, ar putea să-i convingă pe cei din PSD să-l susțină la următoarele alegeri prezidențiale.
A doua vizită (după Republica Moldova) a lui Marcel Ciolacu, în calitate de premier, a fost în Germania, unde s-a întâlnit cu Olaf Scholz, cancelarul german. Intenția premierului era aceea de a căuta sprijin pentru aderarea României la Schengen, dar a prezentat și solicitarea de a avea militari germani pe teritoriul țării noastre.
„Am solicitat sprijinul Germaniei în vederea aderării României la Spațiul Schengen și am discutat despre creșterea prezenței companiilor germane prin dezvoltarea de noi proiecte în zona industriei românești de apărare”, a declarat Ciolacu.
Vizita lui Marcel Ciolacu în Germania a fost o vizită de lucru, care are cel mai scăzut rang diplomatic, este cea mai puțin importantă. Din păcate pentru România, Germania nu a reușit să convingă Austria să ne accepte în spațiul Schengen, iar solicitarea pentru militari a fost refuzată imediat și fără explicații de Olaf Scholz.
Marcel Ciolacu a căutat, de mai multe ori, și apropierea de Pedro Sanchez, fostul premier al Spaniei. Ciolacu îl consideră un „prieten” pe Sanchez, chiar dacă prietenia nu pare reciprocă. Pedro Sanchez nu a făcut niciodată declarații despre Marcel Ciolacu.
„Românii din Spania au un prieten şi un susţinător adevărat în premierul social-democrat Pedro Sanchez”, a declarat Ciolacu.
La sfârșitul lunii august, liderul PSD a mers și la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană despre PNRR și problemele cu deficitul. Rezultatul nu a fost unul favorabil premierului român, care nu are altă soluție decât să facă reformele asumate.
Un posibil conflict cu Iohannis
Marcel Ciolacu se ambiționează să insiste pe scena politică internațională, dar riscă să intre în conflict cu președintele Klaus Iohannis. Doar președintele Iohannis poate solicita, în cadrul NATO, o prezență mai mare în România a militarilor străini. Aceste discuții au loc doar în interiorul NATO, nu între premierii statelor membre și nu se discută public înainte de o decizie.
Premierul Ciolacu nu are atribuții să reprezinte România nici în interiorul NATO, nici în Consiliul UE. De asemenea, premierul nu este șeful armatei (responsabilitatea președintelui Iohannis) și nici nu controlează corpul diplomatic. Ambasadorii sunt numiți de președintele Iohannis, iar Ministerul Afacerilor Externe este controlat de fosta consilieră a președintelui român.
Pentru ca Marcel Ciolacu să găsească puțin spațiu pe scena internațională, ar trebui ca PSD să preia MAE. În caz contrar, riscă să nu găsească niciun acord pe scena internațională, deoarece ceilalți lideri străini vor discuta cu președintele Iohannis.
Pericolul Mircea Geoană
Intenția liderului PSD este aceea de a demonstra, în primul rând în interiorul partidului, că are prieteni în Uniunea Europeană și că poate reprezenta România pe plan extern. În schimb, Spania nu este unul dintre statele importante în UE sau în lume și nu are nicio influență în Estul Europei. Iar Germania nu a demonstrat niciodată o mare pasiune pentru România. Germania nu va promova o militarizare, așa cum a solicitat premierul român.
Cu războiul la graniță, influența SUA în România va fi una uriașă în perioada următoare. Doar că ușa Statelor Unite ale Americii rămâne, momentan, închisă pentru Marcel Ciolacu. Ciolacu a invitat-o, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec. Discuția dintre cei doi a fost despre o colaborare economică, nu au abordat probleme din politica internațională.
De asemenea, săptămâna trecută Ciolacu s-a întâlnit cu John Kerry, reprezentantul lui Biden pentru probleme climatice. Când Kerry era în România, Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, era în Ucraina și discuta cu Zelenski. O întâlnire Blinken-Ciolacu ar fi fost un semnal clar că SUA se uită la liderul PSD și îl consideră un candidat la prezidențiale.
Trebuie precizat că Blinken, în urmă cu 2 zile, a discutat la telefon cu Luminița Odobescu, ministru român de externe, și a anunțat-o că SUA va trimite mai multe avioane F-16 în România. Odobescu nu are atribuții în apărarea națională, însă îl reprezintă pe Klaus Iohannis.
Mircea Geoană poate să-l scoată din cursă pe Marcel Ciolacu dacă reușește să obțină sprijinul Statelor Unite ale Americii. Mai multe sondaje îl prezintă favorit pe Geoană, chiar dacă pare mult prea devreme pentru a discuta despre cine va câștiga. Totuși, Geoană are deja o campanie pentru prezidențiale, în timp ce președintele PSD abia acum își construiește profilul de candidat.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News