USR se îndreaptă spre un moment critic în istoria existenței sale. Partidul, aflat în fața celei de-a treia rundă de alegeri parlamentare de la apariția sa pe scena politică românească, va da un test dificil în 2024. Sondajele de opinie îl plasează la 12% în acest moment în intenția de vot, în scădere cu 3 procente față de alegerile precedente. În scurta sa existență însă partidul a trecut prin numeroase conflicte interne și sciziuni, pierzând în mod constant membri, în special după alegeri. Din acest motiv, alegerile din 2024 se vor dovedi decisive pentru viitorul partidului.
Sciziuni și conflicte interne în USR
Primele alegeri la care a participat USR au fost cele legislative din 2016. Pentru un partid aflat la prima apariție pe scena politică românească, USR s-a descurcat relativ onorabil, obținând aproape 9% la alegeri. Cu toate acestea, rezultatul nu i-a mulțumit pe toți membri. USR a încercat să devină principala voce din opoziția la alianța PSD – ALDE – UDMR, dar au fost surclasați în numeroase ocazii de PNL, partidul mai mare din opoziție. Prima sciziune a venit relativ rapid după alegerile din decembrie. Nicușor Dan, liderul partidului avea să fie îndepărtat din rândurile formațiunii la numai 6 luni de la scrutin. Grupul contituit în jurul lui Dan Barna avea să preia puterea în interiorul partidului.
Dar grupul Barna nu avea să rămână mult timp la conducerea USR. După ce a fost lăudat în urma alegerilor europarlamentare din primăvara lui 2019, atunci când USR avea să depășească PSD-ul lui Dragnea & Co., Barna va deveni în curând detestat în interiorul partidului. Alegerile prezidențiale din 2019 vor reprezenta un duș rece pentru USR și Dan Barna. Candidatul care se vedea deja la Cotroceni nu va ajunge nici măcar în turul al doilea al alegerilor, fiind surclasat de Viorica Dăncilă. După prezidențiale, Barna va deveni tot mai contestat în rândurile partidului. Membri de la vârful USR, precum Cosette Chichirău, îi vor cere deschis lui Barna să facă un pas în spate. Acesta se va încăpățâna însă să rămână la conducerea partidului, chiar și atunci când mai mulți membri USR vor alege să plece din formațiune în semn de protest.
Alegerile legislative din decembrie 2020 vor reprezenta însă cuiul din sicriul politic al lui Dan Barna. În alianță cu PLUS, USR va obține un palid 15%, suficient cât să formeze o majoritate cu PNL și UDMR, dar insuficient pentru a da o voce mai mare formațiunii în cadrul alianței guvernamentale. De aici vor începe și tensiunile dintre un USR cu pretenții de partener majoritar în coaliție, și PNL, partenerul majoritar de facto și partidul care dăduse și premierul țării. Alegerile interne din USR, oragnizate în 2021, într-un moment de criză vor confirma pierderea legitimității lui Dan Barna în interiorul partidului și îl vor aduce la putere pe Dacian Cioloș, partenerul minoritar din alianța USR-PLUS. Conducerea acestuia avea să fie însă efemeră. După ieșirea de la guvernare, noile tensiuni interne vor duce la decizia lui Cioloș de a abandona formațiunea și de a rupe alianța USR – PLUS.
Partidul trecea astfel prin a patra schimbare de lider în doar 6 ani. Cătălin Drulă, un vechi apropiat al lui Barna va ajunge în fruntea partidului. Dar acesta nu se va dovedi a fi figura unificatoare de care USR avea nevoie. Sub conducerea lui Drulă, USR va deveni de facto, din nou, vocea minoritară din opoziție, la fel ca în 2016. Tot la fel ca și atunci, poziția lui Drulă în fruntea formațiunii atârnă de un fir de ață. Alegerile din 2024 s-ar putea dovedi cruciale pentru acesta, la fel cum alegerile din 2019 au fost decisive pentru Dan Barna. Un eșec colosal la prezidențiale pentru Cătălin Drulă (în cazul foarte posibil în care acesta va fi prezidențiabilul USR) s-ar putea dovedi fatal pentru acesta. În felul acesta, USR ar putea trece anul viitor printr-o nouă rundă de schimbări la vârful formațiunii. De fiecare dată când a trecut printr-o sciziune însă formațiunea a pierdut și procente în intenția de vot. Prin urmare, anul 2024 s-ar putea dovedi a fi decisiv nu doar pentru Cătălin Drulă, ci și pentru viitorul USR.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News