Andrei Caramitru, economist, a vorbit la Puterea Știrilor, despre pachetul de măsuri fiscale mult anunțat și prezentat de către coaliția de guvernare.
„Aici o să vă spun foarte simplu: deci pe de o parte era necesar și noi ca stat, am și semnat asta în PNRR, că trebuie să facem o reformă fiscală. Dar de ce trebuia făcut asta? Pentru că, practic, este un haos de nedescris ce s-a întâmplat în ultima vreme. Deci, practic fiecare zonă în care aveau un lobby, da, vin proprietarii de cluburi, primesc o scutire, un TVA mai mic, o șmecherie, vin IT-iștii, primesc și ei, vin constructorii, primesc și ei, vine cutare, primesc și ei. Deci cumva a fost făcut un „șvaițer” tot sistemul fiscal, deci foarte multe excepții peste tot”, spune invitatul.
Caramitru crede că situația este una grea, iar adoptarea pachetului de austeritate ar fi un prim pas spre rezolvarea acestora, deși va fi dificil.
„Mie mi se pare și stăm prost, adică ar trebui regândit și asta cred că e un prim pas. Eu sunt favorabil, deși eu personal vă spun sincer, o să plătesc mai multe taxe de când se introduc aceste taxe. Deci mie nu-mi convine dacă mă uit la contul meu bancar, dar cred că e necesar cumva să începem să reparăm cât de cât”, continuă acesta.
Economistul spune că România are cea mai mare fiscalitate, cea mai mare taxă din Europa, dar salarii mici și de aici și efectele negative: mulți români pleacă din țară.
„E nevoie de o reechilibrare care să stimuleze mai mult munca și investițiile în țară, că până la urmă e un instrument și asta. Vrem să încurajăm, teoretic, munca, ca oamenii să facă copii, să-și cumpere o casă. Adică sunt niște lucruri de bun simț pe care cred că le vrem cu toții. Ori aici, asta nu încurajăm, nimic din toate astea nu încurajăm. Deci trebuie făcut. Pe de altă parte, în paralel, trebuie tăiate costurile la stat. Ori nu poți să nu să crești taxele. (…) Trebuie făcute cu cap și gradual”, explică acesta.
Invitatul conchide spunând că problemele erau cunoscute din februarie.
„Statul câștigă dacă prețurile-s mai mari, ori prețurile au scăzut. Deci automat avem o gaură uriașă. Și acum țin minte, unu sau doi miniștri au ieșit și au spus să avem o imensă problemă. Iohannis a spus nu se va tăia absolut nimic, nu se schimbă nimic, ori nu e așa. E inconștiența asta, pentru că oricum ajungi să fie într-o situație mult mai rea cu cât durează lucrurile, e e o inconștiență aberantă. Adică mai bine faci mai puțin atunci și stabilizezi tot anul și ai timp să gândești un plan bun pentru la anul”, explică antreprenorul.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News