Bogdan Huțucă (PNL): Spitalul pentru mame și copii din Constanța a câștigat timp

Sursa foto: Facebook / Bogdan Huțucă

Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, a făcut o serie de precizări cu privire la finanțarea pentru lucrările de la spitalul nou pentru mame și copii ce urmează a fi construit în Constanța.

Spitalul din Constanța este pe lista unităților spitalicești care au rămas fără fonduri nerambursabile, ca urmare a revizuirii privind finanțările prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Liberalul Bogdan Huțucă a insistat asupra ideii de a trata „cinstit” problema spitalelor finațate sau nu prin PNRR, arătând că, de fapt, Spitalul Constanța a câștiga timp prețios pentru a realiza ceea ce și-a propus și că s-a schimbat, de fapt, forma de finanțare.

„Dacă suntem cinstiți și nu tratăm politicianist și electoral problema spitalelor din PNRR, Constanța a câștigat timp prețios pentru a realiza spitalul dedicat mamelor și copiilor. Schimbarea sursei de finanțare din PNRR în Banca Europeană de Investiții înseamnă, pe scurt, termene reduse de decont, în sistem bancar, dar și termene de execuție mai lungi, cu cel puțin un an. În acest moment putem spune că în Constanța vom avea două noi spitale, puse în funcțiune în 2026, respectiv 2027”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, citat de ctnews.ro.

Huțucă mai spune că problema de fond nu e neapărat schimbarea finanțării, ci comunicarea pe subiect a Minsterului Sănătății, pe care o apreciază ca incorectă și venită post-factum. Admite și faptul că proiectul spitalului constănțean nu era în stadiu avansat.

„Nimeni nu este «fericit» după propunerea de schimbare a sursei de finanțare dar sursele problemei de fond sunt și la București, și la Constanța. În primul rând, comunicarea pe subiect a Ministerului Sănătății nu a fost corectă și promptă. Au comunicat și explicat post-factum o decizie pe care au luat-o în comitetul interministerial. În al doilea rând, nici proiectul spitalului nu se afla într-un stadiu suficient de avansat încât să nu comporte nici un factor de risc. Chiar puteam să pierdem acești bani”, a subliniat deputatul PNL.

Președintele PNL Constanța îi liniștește pe cetățeni, spitalul pentru mame și copii este important, proiectul nu va fi abandonat.

 „Spitalul pentru mame și copii este un obiectiv mult prea important pentru județul Constanța. Nu va fi abandonat. Asigurăm constănțenii că acest obiectiv va fi realizat cu fonduri obținute de la Banca Europeană pentru Investiții”, a continuat acesta.

Liberalul a atras atenția și asupra faptului că timpul câștigat deocamdată pentru prroiect nu este nelimitat, iar opinia publică are dreptul la informare necosmetizată.

„Ce ține de noi este să înțelegem foarte clar că am câștigat un an pentru a executa solid acest spital nou în Constanța. În același timp trebuie să înțelegem că un an nu este o veșnicie. Consilierii județeni ai PNL vor cere constant și recurent rapoarte de progres pe care le vom prezenta opiniei publice. Constănțenii trebuie să știe adevărul, necosmetizat”, a punctat Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și președinte al Comisiei pentru Buget din Camera Deputaților.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că șase spitale au fost eliminate de pe lista investițiilor susținute prin PNRR. Este vorba de șase investiții în unități sanitare – modernizări sau construcția unor spitale noi – pentru care autoritățile locale sau județene au semnat deja contractele de finanțare cu Guvernul și care au o valoare de 740 de milioane de euro. Cele șase unități spitalicești, conform ministrului Sănătății, pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic, ori pentru construcţie, având ca sursă de finanţare Banca Europeană pentru Investiții.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: