Ministrul Finanțelor: România – „un paradis fiscal” în UE, dar se impun schimbări fiscale

Marcel Boloș
Sursa foto: Marcel Boloș/FACEBOOK

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că România este „un paradis fiscal” în UE, având în vedere că 390.117 IMM-uri plătesc, la un profit net de 66 de miliarde de lei, impozite care însumează doar 2,5 miliarde de lei, iar în acest context consideră justificată trecerea a 56.000 de firme la impozitul de 16% pe profit. De asemenea, oficialul a afirmat că există companii de retail cu cifră de afaceri de 18 miliarde de lei și care „au o pierdere fiscală” de doar 300 de milioane de lei în România. În acest context, el susține taxarea suplimentară a cifrei de afaceri a multinaționalelor și băncilor care își scot profitul din țară.

„Nu știu ce va decide Coaliția în privința intrării în vigoare a măsurilor fiscal-bugetare dar, din punctul meu de vedere, ar fi, peste noapte, nedrept să te trezești cu un impozit în plus. Nu este de domeniul firescului.

România are 390.117 de IMM-uri, 250 de miliarde de lei este cifra lor de afaceri (50 de miliarde de euro). Profitul net este de 66 de miliarde de lei net. Adică discutăm despre 15 miliarde de euro. Știți cât plătesc impozit la bugetul de stat? Cu toată aprecierea pe care o am pentru dumnealor, 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro). Unde ați mai găsit în UE un asemenea paradis fiscal? Și dintr-o dată facem capăt de țară. Haideți să fim rezonabili, pentru că toată lumea ar trage 10 piei de pe stat, n-ar plăti nimeni niciun impozit și nicio taxă și, dacă se poate, salariile în domeniul bugetar să fie înmulțite de 3 ori cât este la privat.

De la bănuțul babei până la efortul pe care îl face mediul de afaceri, să nu uităm că noi, pe de cealaltă parte, avem responsabilitatea folosirii acestor bani și ține de domeniul conștiinței în deciziile pe care le luăm ca să folosim chibzuit banii pe care statul îi are la dispoziție”, a afirmat Marcel Boloș.

Acesta spune că va fi implementat un impozit pe profit de 16% pentru 56.000 de IMM-uri. „Migrează, dar nu uitați câte rămân în sistem. În continuare beneficiază de un paradis fiscal”, a mai spus acesta.

Întrebat dacă va fi o taxare specială a multinaționalelor și a băncilor care își scot profiturile din afara țării, ministrul a precizat că „este un impozit pe profit minimal” luat în calcul de Coaliție.

„Avem companii de retail cu cifră de afaceri de 18 miliarde de lei și care are o pierdere fiscală de 300 de milioane de lei. Cum vi se pare? E firesc? În România și-au făcut profiturile. În piața telecomunicațiilor, dvs plătiți impozit pe profit corect și competitori de-ai dvs cu cifre de afaceri de miliarde de lei au pierdere fiscală. Cum îi priviți dvs pe competitori? Dacă ați vedea cifrele de acolo, v-ar apuca invidia cum sunt doi competitori pe aceeași piață, unul cu cifră de afaceri de miliarde de lei plătitor de impozit pe profit, iar celălalt, tot la fel, dar nu plătește deloc impozit pe profit”, a declarat Marcel Boloș.

Oficialul din Guvern spune că există „un fenomen” în domeniul bancar, în care instituțiile financiare declară uneori profituri foarte mici, spre zero. „Nu toate, dar avem bănci care pot să plătească mai mult”.

„O declarație de-a mea a generat o reacție a Bursei de Valori. Este nedrept ca aceste supra-profituri care se fac pe piața bancară să nu avem beneficiul impozitului pe profit. Banii pleacă în autostrăzi, infrastructura feroviară… Sunt cele două variante pe care le-am mai discutat. Una dintre ele care este aspru criticată este cea în care plătești și impozit pe profit și, pe o perioadă limitată de timp, plătești și 1% din cifra de afaceri”, a precizat ministrul Finanțelor.

„Am discutat cu colegii măsurile de combatere a evaziunii fiscale și am spus că trebuie să ajungem cu nivelul amenzii încât să fie și măsură corectivă a comportamentului contribuabilului. Mama acasă când ne bătea când eram copii ținem minte toată viața și nu mai facem. Dacă te-a vizitat Fiscul în România trebuie să ajungem acolo încât să nu ți-l mai dorești să vină și a doua oară.

România este o zonă de optimizări fiscale și o zonă în care disciplina fiscală ne creează aceste mari probleme pe care le avem. Este foarte atractiv sistemul fiscal românesc – TVA 19%, impozit pe profit 16%, cota unică de impozit pe venit 10%…e adevărat că o să-mi ridic critici în cap care o să-mi spună că «impozitarea muncii n-o vedeți?» CASS și CAS. Dar din cauza dezechilibrelor noastre demografice, încă acolo nu putem discuta de relaxare fiscală”, susține Boloș.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: