Uniunea Europeană
Șefa executivului Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că serviciile sale vor lansa o serie majoră de revizuiri de politici pentru a se asigura că blocul celor 27 de națiuni va putea funcționa în continuare în mod corespunzător în timp ce va invita noi membri în anii următori. Președintele Comisiei a declarat că UE trebuie să se pregătească pentru a ajunge la mai mult de 30 de membri. Ucraina, Republica Moldova și țările din Balcanii de Vest se numără printre țările candidate, conform AP.
Prinsă între o inflație prelungită și o creștere economică tot mai slabă, Banca Centrală Europeană (BCE) se află joi în fața unei alegeri strânse pentru a decide dacă să oprească seria record de majorări ale ratelor dobânzii, pe fondul semnelor alarmante că economia ar putea intra în recesiune. Decizia vine în contextul în care BCE, Rezerva Federală a SUA și alte bănci centrale importante se apropie de finalul unei serii de majorări ale ratelor de dobândă menite să frâneze inflația – și speră ca daunele aduse creșterii economice de costurile mai mari ale împrumuturilor să nu fie prea mari, precizează Quartz.
VIENA
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a respins imediat apelul președintei Comisiei Europene de a retrage imediat vetoul austriac împotriva aderării la Schengen a Bulgariei și României. „Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane trebuie să fie obiectivul central al Comisiei Europene”, a comentat Karner.
„În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține,” precizează Die Presse.
PARIS
Într-un comunicat de presă publicat marți, 12 septembrie, Agenția Națională Franceză pentru Frecvențe (ANFR) a cerut comercianților cu amănuntul și magazinelor online să suspende temporar vânzările de iPhone 12. Potrivit agenției, dispozitivul Apple generează niveluri de radiații care depășesc standardele europene actuale. Apple a declarat pentru Agence France-Presse că respinge concluziile agenției. Producătorul susține că a furnizat studii de laborator realizate de terți independenți care dovedesc că dispozitivele sale sunt conforme cu standardele. Cu toate acestea, marca afirmă că va continua discuțiile cu autoritățile, potrivit Le Monde.
ROMA
De la 1 ianuarie, aproximativ 118.500 de migranți au debarcat pe coastele italienei. Pe baza tendințelor actuale, sosirile sunt aproape de vârful înregistrat în 2016, când aproximativ 181.500 de migranți pe mare au ajuns în Italia. În perioada ianuarie-august a acelui an, s-au înregistrat aproximativ 115.000 de debarcări, față de 114.526 în aceeași perioadă a anului 2023.
Înrăutățirea condițiilor economice și sociale din Tunisia a contribuit la această creștere, punând presiune asupra Lampedusa, cea mai sudică insulă din Italia și un prim port de escală pentru mulți dintre cei care traversează din Africa de Nord. În iulie, premierul Giorgia Meloni a determinat UE să încheie un acord cu Tunisia pentru a stopa fluxurile de migrație, însă până în prezent acest pact a avut un efect redus. Italia face presiuni pentru încheierea unor acorduri similare cu alte țări de origine și de tranzit, potrivit Reuters.
STOCKHOLM
Premierul Ulf Kristersson le-a permis democraților suedezi de extremă-dreapta să alimenteze scandalul arderii Coranului, a declarat fostul prim-ministru și lider al Partidului Social-Democrat, Magdalena Andersson, după o conferință de presă comună în care a denunțat modul în care acesta a gestionat criza, potrivit Euractiv.
BRATISLAVA
Viitoarele alegeri din Slovacia ar putea slăbi sprijinul occidental pentru Ucraina, partidele favorabile Rusiei fiind așteptate să revină în această țară din Europa Centrală. Guvernele succesive de la Bratislava au menținut sprijinul militar pentru Kiev în apărarea sa împotriva agresiunii rusești. Dar partidele populiste și de extremă-dreapta cu diferite grade de simpatie pentru războiul Kremlinului din Ucraina au mari șanse să se alăture viitorului guvern, după alegerile anticipate din 30 septembrie, conform Financial Times.
ȚĂRILE BALTICE
Estonia, Letonia și Lituania au interzis intrarea pe teritoriul lor a vehiculelor cu numere de înmatriculare rusești, o măsură comună în conformitate cu o interpretare recentă a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina. Estonia a impus măsura miercuri dimineață, după ce vecinii din sud, Letonia și Lituania, au impus acest lucru la începutul săptămânii. Ministerul de Interne al Estoniei a declarat că decizia națiunilor baltice – toate membre NATO care se învecinează cu Rusia – a urmat „interpretării suplimentare a sancțiunilor impuse Federației Ruse, publicată de Comisia Europeană” la 8 septembrie, relatează AP.
VARȘOVIA
Auditorul de stat al Poloniei a solicitat procurorilor să îl acuze pe ministrul Activelor de Stat, Jacek Sasin, pentru deficiențe în răspunsul țării la pandemia COVID-19.
Anunțând rezultatele inspecțiilor efectuate în legătură cu pandemia de Covid-19, Biroul Suprem de Audit (NIK) a afirmat că aproximativ 7 miliarde de zloți (1,5 miliarde de euro) au fost cheltuite pentru întreținerea paturilor goale pentru Covid-19, cu 2 miliarde de zloți mai mult decât s-a cheltuit pentru tratarea efectivă a pacienților. Între timp, s-au cheltuit alte miliarde de euro pentru plata suplimentară a personalului medical de coronavirus fără o supraveghere adecvată. De asemenea, sute de milioane de euro au fost cheltuite pentru construirea de spitale temporare prost planificate și adesea inutile, conform Notes from Poland.
SOFIA
Bulgaria poartă discuții cu aliații NATO pentru a vedea dacă va face față blocadei parțiale continue a Rusiei în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră în mod independent sau cu ajutorul Aliaților, a declarat miercuri ministrul Apărării, Todor Tagarev, pentru Euractiv.
Rusia continuă să declare o parte din zona economică bulgară din Marea Neagră închisă pentru navigație până la sfârșitul lunii septembrie din cauza exercițiilor militare în curs de desfășurare în zonă, a declarat Tagarev, adăugând că aceste acțiuni sunt deja considerate o provocare.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News