Stație de desorbție termică în Prahova fără acord de la Autoritatea de Mediu locală

sursa foto: Tar Industries

În comuna Ariceștii Rahtivani, județul Prahova există o instalație de desorbție termică. Modul de amplasare a instalației de desorbție termică este autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța, iar demararea efectivă a lucrărilor cu instalația de desorbție termică a fost notificată de SC Oil Depol Service SRL, înregistrată la APM Prahova. Pe scurt, o alta agenție pentru protecția mediului (APM Constanța) a emis o autorizație de mediu pentru un echipament ce a fost amplasat și urmează a fi folosit în jurisdicția APM Prahova.

Contactat de către PS News, Gheorghe Orbu, primarul comunei, spune că există toate avizele și autorizațiile de mediu, iar cea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu este necesară, instalația de desorbție termică fiind una mobilă, nu pe structură.

„Din ce sunt informat, au avize. Cei care sunt în Constanța (n.red. grupul ECOMASTER – OIL DEPOL) doar au relocat acea desorbție. Deci au aviz de funcționare, autorizație de mediu. (…) Cel puțin așa știu eu, că nu trebuie autorizație de la ISU, pentru că este o instalație mobilă, nu una pe structură, pe fundație”, explică acesta.

Edilul spune, în completare, că stația mobilă nu funcționează încă.

„Se așteaptă aducerea produselor respective. Dar este o instalație care nu face altceva decât să scoată gazul și substanțele din materialul poluat”, mai spune edilul.

Pe surse, instalația nu ar fi nicidecum una mobilă, ci instalație fixă cu fundație. Instalația nu a mai fost utilizată înainte, este o instalație nouă fabricată de către TAR IASI. Instalația nu poate funcționa în Prahova fără acord de mediu de la Autoritatea de Mediu din Prahova, chiar dacă autorizație de emisă de Autoritatea din Constanța.

Pe site-ul APM apare și Planul de gestionare a emisiilor de mirosuri. „Parc Ecologic Industrial – Depozit de deseuri periculoase si nepericuloase. Ecomaster Servicii Ecologice S.R.L. Punct de lucru sat Targsoru Nou, comuna Aricestii Rahtivani”.

Activitalea principală desfășurată pe amplasament este tratarea, valorificarea și eliminarea prin depozitare a deșeurilor periculoase și nepericuloase, se precizează în document.

La activitățile de tratare desfășurate apare, printre altele, conform documentului de mai jos, „tratarea deșeurilor periculoase în instalația mobilă de desorbție termică”.

Grupul ECOMASTER – OIL DEPOL figurează într-un dosar DIICOT

În 2022, a fost trimis în judecată dosarul instrumentat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploieşti care vizează presupuse infracţiuni comise de angajaţi ai companiei Rompetrol Rafinărie şi ai unui contractor al acesteia – grupul ECOMASTER – OIL DEPOL, plus o companie italiană, fapte care ar fi fost comise în legătură cu ecologizarea unui batal din incinta rafinăriei Vega din Ploieşti, fiind înscris pe rolul Tribunalului Prahova, conform News.ro.

Cum funcționează o instalație de desorbție termică

Este de reținut, potrivit specialiștilor, citați de Gândul, că tehnologia de desorbţie termică cuprinde două faze de depoluare: încălzirea materialului poluat pentru volatilizarea contaminanţilor și tratarea gazelor evacuate în vederea scăderii concentraţiilor de poluanţi, sub limitele impuse de legislaţie. Volatilizarea poluantilor din sol se realizează la temperaturi cuprinse între 200 – 450ºC, în uscătoare ce cuprind o gamă constructivă variată. Timpul de staţionare în uscător variază între câteva zeci de minute şi mai multe ore. Desorbţia termică şi-a demonstrat eficienţa în cazul decontaminării solurilor poluate cu solvenţi cloruraţi, compuşi aromatici uşori şi policlorobifenili (PCB).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: