De unde vine raul la romani?

Iata o intrebare la care sute de mii de romani (medici, profesori, pensionari dar si reprezentanti ai altor profesii bugetare, si nu numai) au fiecare cate un raspuns. Mai totii arata spre regimul Traian Basescu, spre guvernele anterioare Boc, insa pentru majoritatea lor cauzele exacte ale raului pe care il traiesc sunt greu de explicat. E greu de acceptat sa ai conducatori atat de rupti de popor cum au existat dupa decembrie 1989 incoace.

Din ianuarie 2007 Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Cu un salariu minim sub 200 de euro/luna suntem departe de a ni se asigura un nivel de trai decent si acest fapt este cel mai rau lucru care ni s-a putut intampla. Prioritatea nr. 1 din ianuarie 2007 incoace pentru guvernantii nostri ar fi fost ca salariul minim sa creasca pana la un nivel decent. Nu s-a dorit si nici nu s-a putut acest lucru pentru ca cei care ne conduc nu isi apartineau. Ei nu puteau decide nicio politica economica pentru ca oficialii UE, reprezentanti ai bancilor de la care Romania s-a imprumutat la greu putea plati salariile si unele investitii, nu ne permit sa ne ridicam nivelul de trai. Pentru ca ei vor sa-si recupereze imprumuturile cat mai repede.

Poate cea mai mare crima pe care regimul Basescu a comis-o impotriva acestui popor este majorarea iresponsabila a datoriei externe, la un nivel atat de mare, incat nu ne permitem sa facem niciun plan de viitor fara sa ni se aprobe de catre marii licurici. Santajul politic cu taierea creditarii, cu consecinta intrarii oricarui guvern in incapacitate de plata este cat se poate de real si s-a vazut cel mai bine cand in 2012 presedintele UE Manuel Barroso l-a pus pe premierul Ponta sa semneze cele 11 porunci, dintre care cea mai importanta pentru el era sa nu ii schimbe pe sefii marilor parchete carora le expirasera mandatele. “Ati fost pe marginea prapastiei”, i-a replicat Barroso lui Ponta dupa semnarea poruncilor, fapt care a relevat pe deplin cat de usor pot decide mai marii UE sa ne taie creditele.

Saracirea poporului roman a continuat prin politica de taiere a pensiilor si salariilor, pe falsul motiv ca romanii o duc prea bine. Asta dupa ce in 2004 li s-a urat in campania electorala “Sa traiti bine!” Baietii astia au fost numai dupa furat si, stiind ce plan au avut de la bun inceput, au tras pe linie moarta in 2005 DNA, pe care l-au epurat si l-au plantat cu procurorii de-ai lor, care executa numai adversari ai regimului Basescu si niciodata marii corupti ai acestui regim. E motivul pentru care sutele de plangeri penale ale guvernarii Ponta si ale Curtii de Conturi a Romaniei facute in ultimii doi ani zac fara sa fie vreuna miscata.

Hotia din timpul regimului Basescu a avut un numitor comun: acumularea de fonduri din care sa se poata fura si intari politia politica. Pentru a exista bani pentru marirea efectivelor serviciilor secrete SRI, STS, SPP etc s-au taiat bani de  la pensionari si bugetari… pana la 25%. Pe fondul acestor taieri bugetare, efectivele serviciilor secrete au explodat (SRI a ajuns sa aiba peste 10.000 de agenti si un buget de peste 200 milioane euro, anual, mai mare decat cel al Sanatatii). S-au facut investitii masive in STS si SPP, dar cu cat serviciile de informatii au “performat” cu atat saracia si coruptia au devenit mai mari in tara. La ce mai folosesc aceste servicii omului de rand, cand ele nu ne pot apara de nimic, si nici macar Parlamentul nu le mai are sub control, cata vreme au ajuns ca in pofida legii sa nu mai prezinte rapoartele anuale de activitate!

Pe partea investitiilor, niciun contract de construire de autostrazi din perioada regimului Basescu nu este anchetat, desi numai la Bechtel, kilometrul de autostrada a fost crescut de la 3 milioane de euro, la 27 milioane de euro, sub ministresa Anca Boagiu, pentru ca apoi originalul contractului sa dispara de la Ministerul Transporturilor, chipurile, ca nimeni sa nu mai poata cerceta pe ce s-au scurs 10 miliarde de euro fara sa avem marea autostrada finalizata.

In timp ce pensionarilor li se taiau pensiile, ministerul Elenei Udrea primea peste 5 miliarde de lei pentru investitii, mai mult decat toate pensiile taiate la un loc, banii fiind irositi pe investitii faraonice de piscine si terenuri de sport in sate depopulate, in care nu existau drumuri si scolile erau in paragina. Nicio astfel de hotie nu a fost vreodata cercetata pana acum, semn ca asta a fost politica nationala.

Am discutat cu multi lideri USL/PSD importanti in ultimul an. Multora le-am pus aceasi intrebare: cand vor incepe sa lichideze raul plantat de regimul Basescu in institutiile de forta ale statului, cand vor incepe sa-i schimbe pe cei din PICCJ-DNA, din ANI, din servicii s.a.m.d… Am aflat cu stupoare ca nu se indrazneste vreo asemenea initiativa pana cand acesta nu-si va termina mandatul, deoarece orice initiativa de acest gen s-a soldat pana acum cu jelanii si dezinformari la oficialii UE si americani si totul s-a spart in capul noilor guvernanti. Ce trist! Cu peste 70% in Parlament, si avand Palatul Victoria, noua putere nu a fost in stare sa faca curat in tara! Si asta pentru ca nu a fost capabila sa-si construiasca o credibilitate externa mai mare!

Vom scapa de Basescu in decembrie 2014, dar efectele politicii antinationale a regimului sau ne vor afecta multi ani pe viitor. Pentru ca regimul a creat prozeliti care ocupa functii importante in toate institutiile de forta ale statului si care nu se vor preda usor. Din decembrie 2014 romanii vor avea o noua speranta, cand institutiile de forta (marile parchete, serviciile etc vor fi luate din mana acestui om) vor fi luate din mana acestui personaj malefic. Exista insa riscul ca totul sa se  transforme intr-o noua dezamagire nationala daca cei care ii vor lua locul nu vor distruge sistemul creat si vor prefera sa se bucure de “jucariile” preluate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: