Biden luptă pentru Kiev, dar sprijinul SUA se diminuează

Joe Biden
Sursă foto: X / Joe Biden

Pentru McLean, a treia cea mai bogată comunitate din SUA, războiul din Ucraina pare foarte departe.  În urmă cu câteva zile, președintele Joe Biden l-a vizitat pe avocatul și multimilionarul David Frederick în conacul situat  în orașul din Virginia, scrie publicația germană Handelsblatt.

În fața marilor donatori, Biden a lăudat investițiile de un miliard de dolari ale administrației sale, dar și-a încheiat discursul cu un avertisment: „Democrația și libertatea noastră sunt în pericol. Cred asta din adâncul inimii mele.”

Din ce în ce mai mult, Biden se concentrează pe mesajul că de realegerea sa depind nu doar viitorul SUA, ci și al întregii lumi. Pentru că, pe măsură ce se apropie anul electoral 2024, cu atât mai clar devine acest lucru: Statele Unite ca partener stabil al Occidentului ar putea fi în curând istorie.

Biden va apărea la dezbaterea generală a ONU de la New York , unde vor fi prezenți șefi de stat și de guvern din întreaga lume, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Biden va invoca principiile unei ordini mondiale multilaterale: democrații în locul autocrațiilor, diplomație în locul războiului, alianțe împotriva celor  dictatoriale. Iar atunci când îl va primi joi pe Zelenski la Washington, el va promite din nou „un sprijin ferm” pentru țara aflată în război.

Dar Donald Trump sau un alt republican izolaționist care ar putea să se mute la Casa Albă în urma alegerilor prezidențiale de anul viitor constituie o posibilitate reală care îngrijorează Berlinul și Bruxelles-ul, dar și pe unii republicani americani: „O realegere a lui Donald Trump ar fi un dezastru”, a declarat pentru Handelsblatt John Negroponte, fost ambasador la ONU și director al serviciilor de informații sub administrația lui George W. Bush.

Unii republicani de dreapta se folosesc deja de ajutorul acordat Ucrainei pentru a face cereri politice interne. La sfârșitul lunii septembrie, Congresul american este așteptat să deblocheze încă 24 de miliarde de dolari americani, în cadrul discuțiilor privind bugetul.

Este primul vot privind ajutorul pentru Ucraina de când republicanii au preluat majoritatea în Camera Reprezentanților. Unii dintre ei vor să vadă reduceri de taxe sau reduceri ale cheltuielilor sociale pentru a le aproba. Biden le respinge pe amândouă.

Va exista o blocadă în Congres?

Până în prezent, toate pachetele de măsuri privind Ucraina au trecut de Congres cu majoritate.  Dar costul pentru contribuabilii americani este enorm și ar putea fi dificil de negociat în vremuri în care sărăcia crește și inflația urcă din nou – mai ales dacă va exista într-adevăr o recesiune, așa cum prezic unii analiști.

Până în prezent, 101 miliarde de dolari americani au fost cheltuiți pentru arme, muniții, echipamente, pregătirea soldaților, asistență umanitară și transferuri economice. Biroul pentru Management și Buget (OMB) a publicat cifra săptămâna trecută, după numeroase critici din partea Congresului, care face presiuni pentru mai multă transparență.

În vară, Pentagonul recunoscuse o „eroare de calcul” în ceea ce privește ajutorul pentru Ucraina. Potrivit Pentagonului, acesta a supraestimat valoarea armelor pe care le-a trimis Ucrainei cu 6,2 miliarde de dolari în ultimii doi ani – aproximativ dublu față de primele estimări – rezultând un surplus care va fi folosit pentru viitoarele pachete de securitate, precizează AP. Aceasta a fost „un adevărat eșec” pentru acțiunea de convingere, a explicat un oficial al administrației.

Având în vedere majoritățile strânse, congresmenii critici pot bloca orice alocare de fonduri. În caz contrar, liderul republican Kevin McCarthy va trebui să coopereze cu democrații. Acest lucru, la rândul său, l-ar putea costa slujba dacă adepții liniei dure se vor răzvrăti împotriva sa. Există sceptici și în rândul democraților. „Războiul din Ucraina a devenit un conflict sângeros. Putem și trebuie să ajutăm să ieșim din acest impas”, se arată în scrisoarea bipartizană a Congresului către Biden.

Sprijinul popular este în scădere; potrivit unui sondaj CNN, majoritatea americanilor, 55%, se opun unui nou ajutor pentru Ucraina; în rândul susținătorilor republicani, procentul este de 71%.

Decizia privind rachetele cu rază scurtă de acțiune este iminentă

Oficial, guvernul american nu dorește să exercite presiuni asupra Kievului și vrea să îl susțină pe Zelenski „atât timp cât va fi nevoie”. Dar semnalele recente pot fi interpretate și ca însemnând că răbdarea se epuizează treptat și, prin urmare, guvernul american ia în considerare opțiuni pe care le-a exclus de mult timp.

După sistemele de apărare antiaeriană Patriot, tancurile, bombele cu dispersie și munițiile cu uraniu, este posibil ca SUA să trimită în continuare rachete cu rază scurtă de acțiune în Ucraina. Este vorba despre ATACMS. „Army Tactical Missile System” ar putea îmbunătăți în mod decisiv apărarea antiaeriană, deoarece, la 350 de kilometri, ajunge de aproape patru ori mai departe decât rachetele deja utilizate.

Potrivit Wall Street Journal, o decizie a președintelui privind rachetele terestre este iminentă. Această decizie ar putea avea, de asemenea, o influență decisivă asupra cursului viitor al războiului.

Rachetele cu rază scurtă de acțiune ar fi cea mai mare schimbare strategică pe care americanii au făcut-o până acum în cursul războiului. Pe lângă avioanele de luptă, livrarea lor ar fi a doua linie roșie pe care Biden nu a vrut niciodată să o depășească.

Încă de anul trecut, el a exclus această opțiune, considerând că potențialul de escaladare al armelor cu rază de acțiune mai lungă, care ar putea pătrunde adânc în Rusia, este mult prea mare. Biden a avertizat că SUA și aliații săi ar putea fi târâți într-un conflict direct cu Putin. „Acest lucru ar fractura NATO”, a spus Biden, stând alături de Zelenski.

Cei mai mulți observatori cred că va exista suficient sprijin politic pentru poziția lui Biden față de Ucraina, inclusiv în Congres, cel puțin până la alegerile prezidențiale – dar numai dacă președintele nu va depăși linia roșie. „Atâta timp cât nu sunt implicate trupe americane, războiul nu îl avantajează pe Biden din punct de vedere politic, dar nici nu îl afectează”, spune Anja Manuel, șefa Aspen Strategy Group.

Fostul ambasador la ONU, Negroponte subliniază că Biden este „foarte bun în a ține America departe de lupta directă”.

 

Și totuși, războiul îl face pe Biden vulnerabil; republicanii vorbesc de mult timp despre un „al doilea Afganistan”, în primul rând Donald Trump, în prezent cel mai probabil contracandidat al lui Biden.

Războiul din Ucraina devine în SUA un vehicul pentru temerile legate de o ordine mondială fragilizată în care America plătește doar prețul – cel puțin acesta este discursul lui Trump și al altor candidați republicani. Cifrele din sondaje ale lui Vivek Ramaswamy, care vrea să înghețe ajutorul pentru Ucraina, sunt în creștere, în timp ce adepți ai multilateralismului precum Mike Pence sau Nikki Haley sunt huiduiți de îndată ce o menționează.

Pentru Biden, lupta pentru salvarea Ucrainei nu este doar politică, ci și semnificativă din punct de vedere personal. După protestele de pe Maidan, el a zburat la Kiev în calitate de vicepreședinte al lui Barack Obama și a fost implicat în politica țării chiar și atunci când Zelenski încă filma seriale TV. Secretarul de stat al lui Biden, Antony Blinken, are rădăcini evreiești-ucrainene.

Potrivit biografului lui Biden, Chris Whipple, războiul din Ucraina a fost în primul rând cel care l-a convins pe președinte să candideze pentru realegere, în ciuda vârstei sale înaintate.

Biden, susținător al relației transatlantice, se vedea „calificat în mod unic pentru a apăra Ucraina, a-l sfida pe Putin și a-i aduna în jurul său pe partenerii din NATO”, spune Whipple. A doua șansă pe care Biden vrea să o obțină la Casa Albă ar putea fi necesară pentru a-și duce la bun sfârșit obiectivul.

Autor: Annett Meiritz. Sursa: handelsblatt.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: