Asociația Orașelor din România (AOR) a avut joi o întâlnire cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, căruia i-au solicitat asigurarea de urgență a sumelor de bani aferente cererilor de plată validate deja de către ADR-uri pentru exercițiul financiar 2014-2021.
Președintele AOR, Adrian Teban, a atras atenția că mulți dintre primari de orașe să nu poată să închidă proiectele la sfârșitul acestui an dacă nu vor fi puse la dispoziție acele fonduri, scrie caleaeuropeana.ro.
Conform unui comunicat al asociației, ministrul a oferit asigurări că se va încerca reducerea timpului de rambursare la 30 de zile.
”S-au făcut progrese în acest sens, dar mai sunt necesare fonduri pentru fluidizarea rambursărilor”, mai precizează sursa citată.
Pentru proiectele care nu vor fi finalizate până la 31 decembrie anul curent, asociația a solicitat fazarea acestora, în sensul că sumele necesare să fie acceptate ca și cheltuieli eligibile pe următoarele Programe Operaționale Regionale la ADR-uri.
Ministrul Adrian Câciu a spus ca va organiza consultări cu ADR-urile pentru a găsi soluțiile potrivite în acest sens.
Mai mult, AOR a cerut și lămurirea prevederilor OUG 66 din 30 iunie 2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile pentru suportarea lor din Bugetul de stat.
Astfel, Asociația Orașelor din România i-a transmis o invitație ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene de a participa la următoarea ședință a Consiliului Director al Asociației. Adrian Câciu a răspuns pozitiv, urmând ca la întrunirea Consiliului Director să fie dezbătute probleme de interes major pentru UAT.
Președintele AOR a cerut o nouă OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare destinate acordării unor împrumuturi din Trezoreria Statului care să conțină cofinanțarea, cheltuielile neeligibile și ajustările de prețuri atât din POR cât și din PNRR.
Conducerea asociației a solicitat simplificarea ghidurilor pentru exercițiul financiar 2021-2027 prin eliminare din ghid a obligației de a depune Proiectul tehnic si Autorizația de construire la cererea de finanțare și modificarea ghidurilor în sensul depunerii doar a SF-urilor sau DALI- urilor la cererea de finanțare.
Motivația principală constă în lipsa fondurilor necesare pentru elaborarea PT-ului, eliminându-se astfel întârzierile provocate de contestații în cadrul procedurilor de achiziție publică a PT-ului, dar si timpul necesar obținerii avizelor și întocmirii studiilor, în vederea obținerii autorizației de construire.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News