După căldura neobișnuită, fenomenele extreme pun stăpânire pe România. Meteorologii au emis cod portocaliu și galben de instabilitate accentuată, valabile pentru mai multe județe din vestul țării.
Un cod galben de furtuni este valabil în intervalul 24 septembrie, ora 13.00 – 25 septembrie, ora 10.00.
În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
De asemenea, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cod portocaliu pentru intervalul 24 septembrie, ora 15.00 – 25 septembrie, ora 03.00, când sunt aşteptate ploi torențiale în județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și zona de munte a județului Hunedoara.
„În județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și zona de munte a județului Hunedoara vor fi averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp șiizolat de peste 70 l/mp”, a anunțat ANM, potrivit adevarul.ro.
Prognoza specială pentru București
Vremea se va menține călduroasă, cu disconfort termic ridicat şi indice temperatură-umezeală (ITU) ce posibil vadepăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperatura maximă va fi de 33-34 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 14 și 16 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat (rafale de până la 40…45 km/h, după-amiaza și seara).
Vijelii și căderi de grindină
Duminică, 24 septembrie, ANM anunță că valorile termice diurne vor scădea semnificativ faţă de ziua anterioară în vest şi nord-vest, în timp ce, în restul ţării variaţiile vor fi mici, astfel încât vremea va fi în continuare călduroasă. Gradul de instabilitate atmosferică va fi accentuat în jumătatea de vest a teritoriului, unde se va manifesta prin perioade cu înnorări, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat vijelii şi căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apã vor depãşi 20…25 l/mp şi pe alocuri 30…40 l/mp. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala pe areale mici, în zonele montane. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în sud şi centru (45…55 km/h), precum şi la munte, cu viteze mai mari pe crestele din vestul Carpaţilor Meridionali (peste 70…80 km/h).
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News