POLITICO//Europa, pericol de creștere masivă a consumului de fentanil

Sursa foto: pixabay

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o creștere a numărului de droguri sintetice de tip fentanil, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, pentru POLITICO, în urma unui avertisment al secretarului de stat american Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.

Fentanilul, un drog sintetic estimat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina, este cauza a zeci de mii de decese prin supradoză în SUA în fiecare an. În cadrul unui eveniment paralel cu Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite privind amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice, aliații au fost indemnați să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a declarat Johansson.

„Când am vorbit cu secretarul Blinken, referindu-se la drogurile sintetice, acesta ne-a avertizat:   ‘Ori este o problemă care există dar pe care nu ștții deocamdată că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea’”, a spus Johansson într-un interviu acordat POLITICO. Statele Unite vor să acționeze ca un gardian, a spus aceasta, pentru a preveni consumul în alte state.

Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare a UE, a spus Johansson – întrucât deocamdată canabisul este cel mai frecvent utilizat drog, iar cocaina este drogul al cărui consum crește cel mai rapid.

Spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.

„Asta înseamnă, bineînțeles, a declarat Johansson [că] în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede”.

Potrivit Raportului European privind drogurile, în Europa, în 2021, au fost închise 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri sintetice.

Experții de la Agenția antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.

„Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a declarat Johansson.

UE consolidează deja mandatul agenției sale antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate legate de drogurile ilicite, și îi acordă „mult mai multă putere și resurse duble”, potrivit lui Johansson

Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an, a confirmat Johansson.

Autor: Pieter Haeck, politico.eu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: