UPDATE Grevă generală în educație. Prima grevă generală după 18 ani/ Ce spune Nicolae Ciucă și ministrul Marius Budăi

scoala
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE 16:02

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că Guvernul are deschidere spre dialog, referindu-se la nemulţumirile persoanelor care lucrează în învăţământ privind salariile, şi există un plan în acest sens, însă legea salarizării unitare nu poate fi făcută pe bucăţi, acum pentru profesori, apoi pentru o altă categorie salarială.

Social-democratul a adăugat că aceste probleme vor fi rezolvate, dar aspectele ce ţin de salarizare nu pot fi introduse în noile legi ale educaţiei, prin urmare modificările şi măsurile nu pot fi luate „peste noapte”.

„Pot fi făcute discuţii şi au fost făcute discuţii. Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi PSD acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate.

Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa.

Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării. Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”, a afirmat Marius Budăi, întrebat miercuri la Antena 3 CNN ce le răspunde profesorilor care anunţă intrarea în grevă şi dacă nu pot fi făcute majorări salariale pentru a nu fi blocat anul şcolar.

„Când am venit la guvernare în 2022 au fost două rânduri de majorări, fie ele mici, fie ele mari. Dar s-a pus legea salarizării între paranteze şi a trebuit să vină PSD la guvernare ca să reluăm acest parcurs al legii salarizării”, a continuat ministrul Muncii.

Chestionat dacă ar putea fi ajustate salariile cu rata inflaţiei pentru persoanele care lucrează în învăţământ, Marius Budăi a replicat: „„Eu, repet, nu am fost la această discuţie”.

„Nu ştiu ce s-a discutat şi ce s-a stabilit acolo, însă ştiu foarte clar că ceea ce am spus şi ceea am stabilit în discuţiile cu sindicatele ulterior, de câte ori noi am fost la guvernare, s-a şi întâmplat. Acum, dacă e vina noastră că alţii nu au aplicat legea salarizării, dacă e vina noastră a PSD că alţii au scris în PNRR şi au blocat legea salarizării, asta este.

Dar ne asumăm şi l-am auzit pe domnul prim-ministru, dar l-am auzit şi pe preşedintele PSD care au fost extrem de clari în a pune educaţia ca domeniu prioritar şi că acolo ne îndreptăm cu soluţiile noastre, cu ceea ce vom găsi şi vom discuta împreună. Din păcate, nu se poate peste noapte. Nu îmi cereţi să vă dau un răspuns acum, când eu am fost la discuţii. Ştiţi foarte bine că abia am aterizat de la Bruxelles”, a completat ministrul Muncii.

UPDATE 15:48

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţa de Guvern, despre discuţiile cu sindicatele din educaţie, la care au participat şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Educaţiei şi cel al Finanţelor, că au prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă şi că şi-au asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională.

”Am considerat că este foarte important să avem o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ.

Împreună cu preşedintele Camerei deputaţilor, de asemenea am avut în echipă ministrul Educaţiei, ministrul Finanţelor şi domnul secretar de stat de la Ministerul Muncii, am avut un dialog foarte bun şi apreciez şi voi susţine de fiecare dată că educaţia este şi va fi o prioritate pentru Guvernul României şi pentru actuala coaliţie de guvernare”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă a arătat că, ”în urma discuţiilor, a prezentat foarte clar care sunt posibilităţile bugetare ale Guvernului în momentul de faţă”.

”În felul acesta ne-am angajat să închidem anexa 8, din legea 153, este o anexă şi o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexă.

De asemenea, ne-am asumat la nivelul coaliţiei că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare şi cu care va intra în funcţiune noul Guvern, împreună cu reprezentanţii sindicatelor vom înscrie textul convenit prin care să rezulte foarte clar că educaţia reprezintă prioritate naţională, de altfel, tot pachetul de legi şi măsurile pe care le-am luat până în acest moment, astfel încât să avem legile educaţiei analizate şi aprobate de parlament, inclusive componenta de salarizare”, a spus Ciucă.

El a arătat că ”este o abordare cât se poate de sinceră şi onestă atât faţă de cei care lucrează în învăţământ, de profesori, de personalul nedidactic”.

”Este o abordare onestă faţă de noi, exprimând foarte clar în momentul de faţă care este posibilitatea financiară acum, când vorbim, care este abordarea pentru intrarea în vigoare a legilor educaţiei şi a noii legi a salarizării, aşa cum a fost asumată prin PNRR”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a menţionat că a înţeles faptul că liderii de sindicat trebuie să meargă să prezinte conţinutul discuţiilor pe care le-au avut astăzi urmând ca luni să fie o nouă întâlnire, în acelaşi format şi în care să reuşească să concretizeze ceea ce au discutat.

UPDATE 15:24

Sindicaliştii din educaţie au anunţat, miercuri, după întâlnirea cu premierul Ciucă, la Palatul Victoria că nu s-a ajuns la un acord şi că greva din învăţământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toţi cei care sunt prinşi şi posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei”, a spus  Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

El a precizat: ”Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”.

UPDATE 12:46

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar s-au întâlnit, miercuri, precizând că solicitările privind creşterile salariale şi alte drepturi de această natură nu pot fi negociate cu ministerul, în acest sens fiind înaintate, în luna februarie, propuneri către Ministerul Muncii privind noile grile de salarizare. ”Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România”, arată reprezentanţii ministerului şi ai sindicatelor.

Miercuri a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, se arată într-un comunicat de presă comun al ministerului şi al organizaţiilor sindicale.

În contextul grevei de avertisment de miercuri, Ministerul Educaţiei şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar precizează că creşterile salariale şi alte drepturi de natură salarială solicitate de federaţiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educaţiei.

”În ceea ce priveşte salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educaţiei a înaintat către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Adresa este semnată şi asumată de reprezentanţii tuturor federaţiilor sindicale în domeniul învăţământului, inclusiv învăţământul superior. Ministerul Educaţiei susţine principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu”, se arată în comunicat.

De asemenea, pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educaţiei a emis, marţi, ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia. Joi va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.

”Între Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar există o relaţie de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opţiunile disponibile în ceea ce priveşte dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluţii, atât pentru personalul din învăţământ, cât şi pentru elevii şi părinţii din România”, se arată în documentul semnat de Ligia Deca, ministrul Educaţiei, Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, şi Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

UPDATE 12:04

Premierul Nicolae Ciucă se întâlneşte miercuri, la ora 13.00, la Palatul Victoria, cu sindicatele din educaţie, după ce în urmă cu o zi acestea au anunţat declanşarea grevei de avertisment şi de luni a grevei generale.


Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi.

Potrivit sindicaliştilor, protestul de miercuri este un alt pas în conflictul de muncă, acesta urmând a culmina, de luni, cu greva generală, pentru care s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

Anunţul referitor la greva de avertisment a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor mai mari federaţii sindicale din Educaţie.

”Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Potrivit sindicaliştilor, greva generală ar urma să fie declanşată de luni, 22 mai, dată la care ar urma să fie votate în Senat legile Educaţiei.

Pentru declanşarea grevei generale s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

”Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai”, a mai declarat Marius Nistor.

”Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Reprezentanţii sindicatelor au ţinut să precizeze că aceasta este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, subliniind că examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a ”ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.

De asemenea, ar putea fin prima grevă generală după 18 ani, informează news.ro.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, marţi seară, că speră că nu se va ajunge la grevă generală şi a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, va avea noi discuţii cu sindicaliştii.

Ea a făcut apel la cadrele didactice să supravegheze elevii pe durata grevei de avertisment: ”Eu fac apel la cadrele didactice (…) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: