Fostul director al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), Cătălin Alexandru Ioniţă, nu poate dovedi existenţa unei averi de peste 1 milion de lei.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de circa 1.150.000 lei între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu familia de către Ioniţă în perioada exercitării mandatului.
„Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Cătălin Ioniţă împreună cu familia, în perioada exercitării funcţiei publice”, se arată într-un comunicat al ANI.
Ioniţă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, drepturile de care beneficiază (de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris), precum şi despre existenţa diferenţelor semnificative.
„Cătălin Ioniţă a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, precizează ANI.
Totodată Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Cine este Cătălin Ioniţă
Fost chestorul principal de poliţie, Cătălin Alexandru Ioniţă, s-a aflat la conducerea Poliţiei Române , el ocupând înainte şi poziţia de director al Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI.
În vara anului 2020, Ioniţă a fost acuzat de trafic de influență de către DNA şi a fost demis din Poliţie, preşedintele Iohannis semnâd decretul de încetare a raporturilor de muncă ale chestorului.
Ioniţă este absolvent de studii superioare de lungă durată cu diplomă de licenţă Academia de Poliţie Al. Ioan Cuza, Bucureşti – Facultatea de Drept, Specializarea Combaterea Criminalităţii Economice şi a urmat studii postuniversitare Universitatea Bucureşti – Facultatea de Drept – Criminalistică.
În 2019 a fost acuzat și de plagiat. Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie a decis că Ioniţă a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat și l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat.
El a urmat mai multe cursuri de specializare, iar în 2012 a obţinut doctoratul la Academia de Poliţie „Al. Ioan Cuza”.
În perioada 1998 – 2000 a fost ofiţer specialist în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, apoi timp de şapte ani a fost şef compartiment în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1, iar apoi, până în 2012 a a fost şef serviciu al Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Sector 1.
În 2012, Ioniţă a devenit pentru scurt timp Şef serviciu la Serviciul de combatere a corupţiei şi a infracţiunilor comise în sfera instituţiilor bugetare din cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor, în acelaşi an fiind numit director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor, post ocupat până în 2013.
În 2013 – 2014 a fost director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din 2014 până în 2016 director al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News