Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC), a oferit o perspectivă asupra retragerii proiectului de ordonanță privind majorarea salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară în cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” de la PSNews.
„În primul rând este o problemă tehnică. Această mărire de salariu minim pe construcții sau pe agricultură și industrie alimentară trebuie să apară concomitent cu intrarea în vigoare a legii care modifică codul fiscal. Ori, după câte se pare, acest această lege va intra în vigoare ceva mai târziu, dacă va fi contestată la Curtea Constituțională. Până va apărea în Monitorul Oficial, cred că va mai dura câteva zile, poate chiar săptămâni.Deci asta era problema tehnică.
Într-adevăr, salariul minim, dacă ar fi apărut astăzi, ordonanța ar fi intrat în vigoare de la 1 octombrie, în timp ce legea ar fi intrat probabil în vigoare de la 1 noiembrie, legea privitoare la eliminarea facilităților din construcții și agricultură, asta este problema tehnică”, a explicat el.
El a mai spus că mărirea salariilor în construcții și agricultură ar fi acoperit 80% din taxele pentru sănătate.
„Într-adevăr, 4500 și 3300, mai ales la agricultură, la construcții, ar fi acoperit undeva la 80% din taxele care se vor da pe sănătate și care nu se dădeau până acum, dar se convenise ca în martie 2024 cu sindicatele și cu patronatele, se convenise să mai facă o mărire de salariu minim la 4750, astfel încât, în acel moment neturile să fie identice. Probabil că a fost o analiză și doresc din ziua în care va intra în vigoare legea de modificare a codului fiscal prin care se prevede eliminarea facilității pe sănătate pe CASS, să intre în vigoare și ordonanța prin care salariul minim în construcții și agricultură să crească, într-atât încât e el să acopere această eliminare de facilitate. Practic, prin urmare, să rămână angajații din cele trei domenii, de fapt să rămână cu același salariu net minim”.
Întrebat despre varianta pe care acesta împreună ceilalți membri de sindicate și patronate au oferit-o la discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu, el a spus că cea despre care a fost anunțată și în spațiul public.
„Aceasta a fost varianta. Într-adevăr s-a considerat că ar fi fost un șoc mare pentru companii să crească de la 4.000 lei, cât este acum, la 4750, brusc, și să se facă în două etape acum la 4500, ulterior, în primăvară, după ce se ieșea din iarnă. Știți bine că iarna e mai grea pentru companiile din construcții și agricultură”, a conchis el.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News