Descoperiri arheologice spectaculoase la Alba Iulia

Cercetările efectuate de arheologi de la Muzeul Unirii în zona de extindere a cimitirului municipal din Alba Iulia, pe Dealul Furcilor, au evidențiat descoperiri unice din perioada romană și cea medievală.

Pe terenul unde s-a desfășurat cercetarea arheologică au fost descoperite obiecte rare din perioada stăpânirii romane în Dacia, fiind identificate 56 de complexe arheologice. Este vorba, potrivit arheologului George Bounegru, despre opt piese de aur, un vas din bronz unicat la nivelul provinciei Dacia, o coasă unicat de la mijlocului secolului al III-lea, precum și sute de bucăți de vase ceramic.

O parte din obiectele descoperite au fost restaurate de specialiștii muzeului, cum ar fi vasul din bronz, câteva monede și mai multe vase ceramice ce au fost reconstruite din bucățile scoase la suprafață în timpul săpăturilor. Tipurile ceramice au permis o datare foarte strictă, în prima jumătate a secolului al II-lea.

Obiecte unicat din perioada romană scoase la suprafață de arheologi

Cele mai interesante descoperiri au fost realizate într-un mormânt de incinerație cu groapă ovală și marginile arse ritualic, care nu a fost jefuit și în care au fost îngropate rămășițele unei femei care avea o stare materială foarte bună. ”Inventarul cuprinde un vas de lut, un vas de bronz, o cutiuță pentru farduri de la care s-au păstrat elemente metalice (bronz) de furnitură și cheia din bronz a acesteia, un cercel din aur, un pandantiv confecționat dintr-un denar republican la care erau atașate două tortițe din aur, precum și un număr de șase mărgele confecționate tot din aur.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: