Ce trebuie să știm despre alegerile parlamentare din Slovacia

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sămbâtă, 30 septembrie, slovacii sunt chemați la urne pentru a-și aleger viitorul parlament. Actualul premier slovac, Ľudovít Ódor, se află în fruntea unui guvern tehnocrat și va fi înlocuit după ce se va forma o nouă majoritate în legislativ. Iată cine sunt favoriții și la ce ar trebui să ne așteptăm de la alegerile din Slovacia.

Două partide domină scena politică

Două partide domină în acest moment scena politică din Slovacia. Primul este Smer-SD, partidul de stânga condus de fostul premier Robert Fico, un politician populist. Potrivit sondajelor de opinie, Smer-SD este favorită în alegeri, iar Robert Fico are șanse mari să devină viitorul premier al Slovaciei. Acesta a folosit o retorică similară cu cea a lui Donald Trump, avertizând cu privire la o posibilă fraudă electorală, chiar dacă nu a oferit și dovezi în acest sens. Smer-SD are înaintea alegerilor 20% în sondaje.

Pe locul al doilea în sondaje se află Progresiștii Slovaci (PS), un partid de centru, afiliat la Renew Europe, la nivel european. Liderul acestui partid este Michal Šimečka, care este totodată și Vicepreședinte al Parlamentului European. Progresiștii sunt umăr la umăr cu social-democrații lui Robert Fico, fiind clasați la 18% în sondajele de opinie.

Niciunul dintre partide nu are însă suficient de multe voturi pentru a forma o majoritate unicoloră. Astfel că, trebuie să ne așteptăm la un guvern de coaliție. În acest context va crește importanța celorlalte partide mai mici.

Ce alte partide mai fac pragul

Slovacia are un prag electoral identic cu cel din România. Pentru a intra în parlamentul unicameral de la Bratislava, partidele trebuie să facă pragul de 5%. Sondajele de opinie arată că alte 6 partide ar putea intra în parlament, pe lângă Smer-SD și PS. Al treilea partid în intenția de vot din Slovacia este HLAS–SD. Partidul de centru-stânga este clasat la 13% în intenția de vot a electoratului. Partidul este condus de  Peter Pellegrini, fost premier al Slovaciei între 2018 și 2020.

Pe locul patru se află o coaliție electorală compusă din trei partide – Oameni de Rând și Personalități Independente (OĽaNO). Coaliția are 8% în intenția de vot a electoratului și este condusă de fostul om de afaceri slovac Igor Matovič. OĽaNO are în prezent cele mai multe locuri în parlamentul de la Bratislava (35), fiind urmat de Smer-SD cu 27. Pe locul cinci se află un partid de extremă dreapta, Republika, cu 7 procente în intenția de vot. Partidul a vânturat propaganda pro-rusă în timpul campaniei electorale și folosește adesea conspirații și dezinformări.

Pe locul șase se alfă un partid de centru-dreapta, Libertate și Solidaritate (SaS). Partidul este condus de un economist și om de afaceri, Richard Sulík și are în sondaje 6%. La egalitate cu SaS se află creștin-democrații de la KDH, conduși de Milan Majerský. În fine, Sme Rodina, un alt partid de extremă dreapta este cotat la 5%. Restul partidelor nu ar trece pragul electoral.

Ținând cont de numărul mare de partide și de fragmentarea scenei politice din Slovacia, ne putem aștepta la un guvern de coaliție. Rămâne de văzut însă cine va reuși să strângă această coaliție și, la fel de important, care va fi influența populiștilor și a extremiștilor în acest guvern slovac.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: