IRCC tinde să se egaleze cu ROBOR. Recomandarea specialiștilor: Nu faceți credite!

bani
Sursa foto: INQUAM / OCTAV GANEA

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) tinde să se egaleze cu ROBOR, care este în prezent de 6,40%, iar în acest context, principala recomandare pentru cetăţeni rămâne aceea ca, în perioada următoare, aceştia să se abţină de la accesa credite noi, mai ales credite ipotecare, conform unei analize realizate de o platformă online care oferă utilizatorilor informaţii financiare.

„Deşi se pare că valoarea IRCC s-a plafonat, având în vedere că în ultimele trimestre acesta a avut variaţii mici, în următoarea perioadă cetăţenii ar trebui să fie atenţi la bugetele lor şi la creditele pe care le au. Încă suntem într-o perioadă foarte incertă, cu război la graniţă, cu inflaţie mare, lucruri care pot să ne afecteze veniturile şi coşul de consum, creditele fiind o povară suplimentară pe care o luăm. Dobânzile la credite sunt foarte mari. Pentru un credit ipotecar cu dobândă variabilă, DAE poate să ajungă aproape de 9-10%. O dobândă de 9% pe o perioadă de 30 de ani, înseamnă un total de rambursat de 3 ori mai mare faţă de suma împrumutată”, a explicat Ion Soltinschi, consultant şi planificator financiar la Mr. Finance.

Deşi impactul asupra ratelor românilor care au credite cu dobândă variabilă va fi nesemnificativ, acesta poate fi un indicator al faptului că dobânzile se plafonează şi încă nu putem să ne aşteptăm la scăderi sesizabile ale ratelor în viitoarele trimestre.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: