Premiul Nobel pentru Fizică a fost atribuit lui Pierre Agostini

Pierre Agostini
Sursa foto: osu.edu

Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis, marţi, să acorde Premiul Nobel pentru Fizică 2023 lui Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier „pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Laureaţii Premiului Nobel pentru Fizică din 2023 sunt recunoscuţi pentru experimentele lor, care au oferit omenirii noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor şi moleculelor.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mişcă sau îşi schimbă energia.

Contribuţiile laureaţilor au permis investigarea unor procese atât de rapide încât, până acum, era imposibil de urmărit.

Există aplicaţii potenţiale în multe domenii diferite. În electronică, de exemplu, este important să se înţeleagă şi să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: