Remus Pricopie: AUR vrea să dea foc României

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Invitat în studioul Puterea Știrilor, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a analizat creșterea AUR în ultimele sondaje de opinie. Pricopie este de părere, în acest context, că partidul condus de George Simion, nu doar că nu va mai crește în următoarea perioadă, ci din contră, va scădea. „AUR este un partid, nu pentru susținerea României, ci este un partid care vrea să dea foc României, iar românii încă nu au aflat asta”, spune Pricopie.

„Nu trebuie să confundăm emoția de moment sau curiozitatea cu votul efectiv. AUR este un partid, nu pentru susținerea României, ci este un partid care vrea să dea foc României. Este pur și simplu folosit sau se lasă folosiți de propaganda de la Kremlin. Și dacă românii înțeleg, și românii înțeleg, pentru că sunt oameni de buni, simț, că pur și simplu se joacă partitura Kremlinului, eu vă spun că AUR nu că nu mai crește în sondaje, ci va scădea. Sondajele întotdeauna au niște fluctuații. Nu sunt sociolog, n-am făcut eu cercetările, dar evident că știu să lucrez cu rezultatele cercetărilor sociologice. Rezultatul relativ stabil al AUR astăzi este 18,5%. În momente de emoții poate să fie mai sus. Dar încă românii n-au aflat că acest partid, de fapt, sapă în fiecare zi la fundația României, iar în acest ritm vor ajunge din ce în ce mai jos.

Din păcate, critic cu această ocazie și celelalte partide, care simt o oarecare jenă sau frică sau se gândesc ei că poate că e bine să nu se certe prea tare cu AUR, că nu se știe când colaborează cu ei(…). Cea mai bună soluție este izolarea AUR, pentru că un cordon sanitar extremism întotdeauna există. Știm de la Aristotel că întotdeauna vei avea excese în societate. Și Aristotel spunea acum 2000 și ceva de ani că este o iluzie, este o topie să elimini excesul din societate. Ceea ce trebuie să faci este să nu-l cultivi, ceea ce s-a cam întâmplat în ultimii ani, nu numai în România, ci și în spațiul european. Sunt studii, este mult mai ieftin să plătești propagandă prin Occident decât să cumperi tancuri, avioane sau alte lucruri. Repet, sunt studii. Eu nu vorbesc din păreri, sunt studii făcute de multe universități bine documentate. Deci ideea este să nu-l cultivi, ci să lași într-un anumit loc în care nu afectează societatea în ansamblu”, a declarat Remus Ștefureac, rectorul SNSPA, la Puterea Știrilor.

„AUR nu crește, se topește”

„În momentul de față, extremismul care există și în România a fost cultivat din diverse motive și a ajuns aici.

Cei de la AUR, în mod deliberat crează scandal pentru că așa cred ei că vor câștiga voturi. Repet, estimarea mea, și rămâne înregistrat, am scris articole, este că AUR nu crește, se topește și oamenii vor vedea despre ce e vorba, că vorbim despre o abordare absolut nepoliticoasă, ilegală”, a mai susținut rectorul SNSPA.

 

AUR și PNL se luptă pentru locul doi

​​PSD rămâne favorit în intențiile de vot ale românilor, fiind urmat de PNL și AUR, potrivit ultimului sondaj CURS, realizat în perioada 12-22 septembrie. Pentru prima oară, partidul Dianei Șoșoacă, SOS România, este cotat cu o intenție de vot de 5%, cât este pragul electoral.

Potrivit sondajului CURS, PSD este creditat cu 31%. Pe locul doi este PNL, cu 19%, urmat imediat de AUR, cu 18%. USR are o cotă electorală de 11%, în timp ce UDMR este sub pragul electoral, 4%.

Sondajul CURS a fost realizat în perioada 12-22 septembrie 2023, pe un eșantion de 1008 respondenți. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: