Guvernul pregătește reforma jocurilor de noroc. Anunțul a fost făcut chiar de către premierul Marcel Ciolacu. „Joi voi veni cu reforma în jocurile de noroc. Nicio companie care nu are sediul social în România nu va mai putea activa”, a spus acesta. De altfel, Ciolacu anunțase anterior că vrea să mute sălile de jocuri de noroc la periferia orașelor. De atunci Marcel Ciolacu a acuzat că există există „o formă de şantaj” la adresa lui, cât şi a altor responsabili ai statului român care vor să introducă această reformă. . „În caitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a adăugat liderul PSD.
Cele mai mari companii de jocuri de noroc din România
Pe plan internațional există câteva grupuri mari care activează în industria jocurilor de noroc. Aceștia au ajuns atât de mari încât dețin un adevărat monopol. De pildă Grupul Kindred, în trecut Unibet Group PLC este o companie de gambling online internațională care operează în total 9 branduri. Grupul Kindred este activ și licențiat pe numeroase piețe europene, printre care se numără și Malta, Gibraltar sau Danemarca, dar și peste ocean – în plus, este unul dintre grupurile de gambling dominante în nordul Europei.
O parte dintre brandurile afiliate sunt prezente și pe piața din România. Cele mai cunoscute branduri sunt Unibet și Vlad Cazino. Ambele branduri au înregistrat creşteri puternice în anul 2020. Deloc întâmplător pentru că acela a fost un an pandemic în care majoritatea populației s-a aflat în case. Cele două branduri dețin aplicații de jocuri de noroc online. Astfel, numărul de clienţi activi a crescut cu 63% în trimestrul al 4-lea din 2020, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019. De asemenea, veniturile trimestriale aproape că s-au dublat, în comparaţie cu nivelul din aceeaşi perioadă din 2019. Vlad Cazino a reușit o afliliere cu actorul de stand-up comedy, Cătălin Bordea care reprezintă practic imaginea acestuia, apărând în toate materialele promoționale.
Industria pariurilor sportive este și ea în floare în România. Una dintre cele mai mari companii care se ocupă cu pariurile sportive este Superbet. Aceștia au avut în 2022 un proft net de 5.700.558 de lei, adică peste 1 milion de euro și o cifră de afaceri de 464.932.909 de lei, adică aproape 95 de milioane de euro.
De altfel industria jocurilor de noroc a început să pompeze venituri considerabile la bugetul de stat încă din urmă cu 11 ani. La nivelul anului 2012, jocurile de noroc au adus la bugetul de stat încasări de aproximativ 660 de milioane de euro, și, potrivit datelor înaintate de ANAF operatorii de jocuri de noroc au vărsat la bugetul de stat în primul semestru din 2019 sume care se ridică la aproximativ 894 milioane de lei.
În același timp, jocurile de noroc au început să invadeze micile ecrane. Patronii acestor companii folosesc zeci de materiale promoționale, încercând să își promoveze afacerile și să atragă clienți. Legislația din România în materie de audiovizual permite rularea acestor materiale promoționale în buclă după o anumită oră, astfel că acestea acaparează aproape în totalitate spațiul publicitar.
Puterea financiară a patronilor de jocuri de noroc este una considerabilă în România și nu este de mirare că aceștia au ajuns să exercite o presiune majoră la adresa Guvernului.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News