Uniunea Culturală a Rutenilor din România neagă categoric acuzațiile aduse de Rusia la ONU potrivit cărora ar fi supusă presiunilor de ucrainizare forțată de către autoritățile de la București.
„Poziția Rusiei nu are nici o legătură cu situația reală a minorităților din România,” spune Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României din partea minorității rutene.
Dimpotrivă, adaugă acesta, după căderea comunismului, România a ajutat această minoritate să reînvie și să-și regăsească identitatea.
Mai mult, spune Iulius Marian Firczak, la reuniunile internaționale ale minorității rutene, România este dată drept exemplu pentru felul în care își tratează minoritățile. Rutenii sunt un popor de origine slavă, cu o limbă slavă și religie greco catolică care trăiește în Ucraina, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus și România.
Iulius Marian Firczak: Poziția pe care a prezentat-o Rusia la Organizația Națiunilor Unite, nu are nicio legătură cu situația reală a minorităților din România. Cadrul general și specific nu are nicio legătură cu situația rutenilor din România. Statul român este un stat model din punct de vedere al respectării drepturilor minorităților, iar noi, rutenii din România, suntem beneficiari ai acestei discriminări pozitive, am putea spune.
Suntem o minoritate care a reînviat după trecerea la democrație, după Revoluția din decembrie 1989. Noi am fost interziși… având origini greco-catolice, (comunitatea rutenilor, n.r.) a fost interzisă de către comuniști, exprimarea religiei greco- catolice și a identității rutene (au fost interzise, n.r.,) iar statul român, după Revoluția din decembrie, a permis redescoperirea identității naționale a rutenilor, a sprijinit și sprijină în continuare activitatea Uniunii Culturale a Rutenilor din România.
Toți cetățenii României care simt și se declară ruteni sunt astăzi protejați și sprijiniți de către statul român. Noi, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, am afirmat asta la toate evenimentele unde am participat, fie că au fost organizate de noi, fie că am fost ca și invitați. Noi, rutenii din România, avem trei reprezentanți în cele mai importante organisme ale Congresului Mondial al Rutenilor: avem vicepreședintele Consiliului Mondial care este organul executiv al Congresului, avem președintele Forumului Mondial al Tinerilor Ruteni și membru în comisia de cenzori.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News