Primari aleși de o mână de oameni. Care sunt localitățile cu cei mai puțini votanți

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

5 de comune din România au primarii și consilierii aleși de mai puțin de 500 de persoane, fiind un caz,  cel al comunei Bătrâna, unde numărul celor cu drept de vot e de doar 86 de oameni.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat ultimele date actualizate cu alegătorii pe fiecare unitate-administrativ-teritorială (UAT),

date unde putem regăsi o imagine de ansamblu a numărului de persoane majore și cu drept de vot.

Conform analizei făcute de „Adevărul“ pe setul de date, 25 de comune nu au nici măcar 500 de alegători, lista fiind deschisă de Bătrâna (Hunedoara), cu doar 86 de votanți, urmată de Ceru-Băcăinți (Alba), cu 195 de alegători, și Bara (Timiș), cu 210 persoane care ar putea merge la urne.

Clasamentul primelor cinci localități din punct de vedere al numărului mic de alegători este încheiat de Bulzeștii de Sus (Hunedoara),  cu 210 alegători, și Brebu Nou (Caraș Severin), cu 264 alegători.

În categoria sub 300 de alegători mai pot fi incluse și comunele Bunila (Hunedoara – 265 de votanți), Leleșe (Hunedoara – 275), Pardoși (Buzău – 279 de persoane cu drept de vot) și Secaș (Timiș – 295).

Hunedoara și Alba sunt județele cu cele mai multe comune cu sub 500 de alegători, cinci la număr.

Practic, aceste localități sunt departe de numărul politicienilor care participă la o ședință extinsă a unui mare partid, cum e cazul PSD sau PNL, partide care au fiecare peste 1.000 de primari.

Reorganizarea, dorită de populație, dar nu încă de clasa politică

Atât actualul ministru al Dezvoltării, Adrian Veștea (fost șef de CJ), dar și premierul Marcel Ciolacu au vorbit de necesitatea unei reorganizări administrativ-teritoriale, pentru a fi diminuat numărul de localități.

Citește articolul integral AICI. 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: