Președintele Iohannis a fost întrebat dacă este de părere că acordul privind migrația la care s-a ajuns la nivelul UE poate flexibiliza poziția Austriei privind aderarea României la Schengen.
Klaus Iohannis a replicat că progresul obținut cu acest pact este „destul de modest”.
„S-a scurs multă cerneală în ultimele zile pe acest pact pe migrație. Sincer, progresul obținut, după părerea mea, este destul de modest, dar e un progres față de nimic, ce am avut până acum. (…) Acum avem o bază mai degrabă tehnică”, a afirmat șeful statului.
„Nu cred că acest pact va schimba poziția Austriei. E nevoie de mai mult, e nevoie de mai multe negocieri și sper ca acest lucru să dea roade”, a subliniat președintele Iohannis.
Întrebat dacă va avea vreo întâlnire cu cancelarul Austriei, în marja reuniunii informale a Consiliului European de vineri, președintele a spus: „E posibil să avem o discuție complet informală”.
Context. Italia și Germania au ajuns la o poziție comună privind reforma migrației și azilului în UE, după o săptămână în care guvernul Giorgiei Meloni blocase un acord. Comisia Europeană și Consiliul UE au anunțat public deblocarea negocierilor.
Guvernul Austriei a anunțat public în repetate rânduri că nu va fi de acord cu primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cât timp sistemul european de migrație și azil nu este reformat profund.
”Comisia Europeană salută succesul acordului politic la care au ajuns astăzi, 4 octombrie, statele membre cu privire la Regulamentul privind situațiile de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului”, a arătat un comunicat al executivului european.
Acesta este un element-cheie al noului Pact privind migrația și azilul, care a fost convenit în prezent, după ce în iunie s-a ajuns la o abordare generală cu privire la doi piloni principali ai pactului: Regulamentul privind gestionarea azilului și migrației și Regulamentul privind procedura de azil.
Acordul politic dintre statele membre deschide calea pentru începerea negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la această propunere legislativă. După ce negocierile vor fi încheiate, UE va adopta un regulament obligatoriu pentru toate statele membre.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News