Cine vorbește în numele prezidențiabililor

Alegerile prezidențiale se apropie cu repeziciune. Aspiranții la scaunul de la Cotroceni se pregătesc intens: își pregătesc strategia, fac plimbări electorale prin țară, cu sau fără băi de mulțimi, unii fiind huiduiți, alții adulați. În plus, conștienți de impactul pe care îl au instituțiile media într-o campanie electorală, prezidențiabilii țin în permanență contactul cu ziariștii.

Niciunul dintre candidații din prima linie nu își permite să piardă contactul cu presa. Aici intervine rolul cheie al purtătorului de cuvânt. Acesta are obligație să fie disponibil presei 24 de ore din 24. Totul în interesul candidatului pe care îl susține.

Un purtător de cuvânt este ”vocea” unui partid, a unei instituții sau chiar al unui candidat la prezidențiale. Totuși, chiar dacă relația cu media este mai mult decât crucială în această perioadă, doar doi prezidențiabili au decis că au nevoie de un purtător de cuvânt.

Este vorba de prezidențiabilul Alianței Creștin Liberale PNL-PDL, Klaus Iohannis, și candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta.

În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, existența unui purtător de cuvânt în apropierea sa nu este deloc o opțiune. Este o obligație, având în vedere prestațiile publice, în materie de comunicare, ale neamțului din fruntea PNL.

Deputatul liberal Alina Gorghiu este cea care are o misiune extrem de importantă și anume să fie purtătorul de cuvânt al PNL și al lui Klaus Iohannis, candidat recunoscut tocmai tăcerea de care dă dovadă sau prin belele in care intră atunci când vorbește.  Misiune extrem de dificilă, aproape de imposibilă.

Cine este cea care trebuie să ”repare” deficitul de vorbire al lui Iohannis?

Alina Gorghiu este membru PNL din anul 2002, în acest moment este vicepreședinte al partidului și șefă peste Departamentul de comunicare al partidului. De asemenea, din anul 2008 este deputat. Meseria de bază este avocat, însă a urmat, printre altele, și un master în Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Comunicare și Relații Publice David Ogilvy.

Alina Gorghiu este printre cei mai apreciați liberali, fiind recunoscută drept un politian competent și un avocat foarte bun. Este printre puținii liberali care își asumă greaua misiune de a merge la TV și a explica ”monstruozitățile” liberalilor din ultima perioada- alianța cu fostul dușman de moarte, PDL, apropierea evidentă de Băsescu, trădarea ALDE și trecerea la PPE.

În majoritatea aparițiilor TV, purtătorul de cuvânt al PNL reușește să își impună punctele de vedere, chiar dacă, în definitiv, ea trebuie să explice aspecte aproape de neînțeles pentru votanții PNL. În plus, Gorghiu a reușit să schimbe, începând din luna iunie, de când a fost numită coordonator al Departamentului de Comunicare și purtător de cuvânt al PNL, paradigma sub care funcționa Cristina Pocora. Ne aducem aminte cum aceasta din urmă, de cele mai multe ori, prefera să nu comenteze subiectele, deși ea era cea care trebuia să exprime atitudinea oficială a partidului 24 de ore din 24. ”PNL nu comentează”, ”Repet, este o decizie a instanței, nu putem comenta așa ceva”, erau replicile care i-au adus celebritatea Cristinei Pocora.

În comparație cu aceasta, Alina Gorghiu, actualul purtător de cuvânt al prezidențiabilului PNL, are curajul de a avea o opinie și de a relaționa cu presa (deși, într-adevăr nu cu toată presa).

Pe lângă aceste aspecte evidente, Alina Gorghiu este recunoscută în PNL și pentru faptul că, indiferent cine a fost la butoanele partidului, ea a fost acolo. Fie că vorbim de perioada în care Tăriceanu a fost președinte al liberalilor, iar Gorghiu a avut o evoluție fulminantă, ajungând chiar deputat în 2008, fie că vorbim de perioada în care Crin Antonescu era în fruntea partidului, când Alina Gorghiu a fost la fel, într-o continuă evoluție, sau fie că ne referim la actuala perioadă, deputatul liberal dovedește că se descurcă. Răutăcioșii spun că toată evoluția din PNL și în spatele faptului că Alina Gorghiu a căzut întotdeauna în picioare, pornește datorită unei protecții din partea lui Mihai Voicu, recunoscut drept sforarul numărul unu din PNL. Indiferent de cine a condus partidul, Voicu a fost mereu în careul de ași al PNL. La fel și Gorghiu.

În ceea ce îl privește pe candidatul PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, acesta a decis că are nevoie de Dan Șova pe post de purtător de cuvânt. Unii spun că a fost o mișcare doar de conjuctură, având în vedere că situația juridică a lui Șova l-ar fi obligat pe premier să îl retragă din fruntea ministerului Transporturilor. După ce a fost tras pe linie moartă în Guvern, Dan Șova a primit la schimb funcția de purtător de cuvânt, atât al PSD, cât și al campaniei prezidențiale.

Cert e că Șova își dorește să fie ”oficiosul” lui Ponta, deși purtător de cuvânt al campaniei prezidențiale a fost desemnat senatorul Gabriela Vrânceanu Firea. Și o face foarte bine, mai mereu. Ce-i drept nu întotdeauna, având în vedere că în ultimele zile Șova s-a arătat destul de iritat. Îngrijorător este faptul că la ultimele emisiuni televizate, precum și in relaționările cu ziariștii, purtătorul de cuvânt al PSD s-a dovedit a fi mai agasat ca de obieci, mai mult intrând în dispute verbale serioase cu orice adversar politic ce i-a ieșit în cale.

Dan Șova este senator PSD și a fost, pe rând, ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Ponta 1, ministru delegat pentru proiecte de Infrastructură în al doilea Guvern Ponta și, timp de aproximativ patru luni, a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în guvernul Ponta 3. Este din aceeași generație cu Victor Ponta, cu care a fost de altfel coleg de facultate la Drept, are propria casă de avocatură, poate printre cele mai importante din România. Șova are teoretic toate premisele să fie succesorul prietenului său Ponta în fruntea PSD.

Totuși, scandalurile publice s-au ținut scai de actualul purtător de cuvânt al PSD. Mai nou are și probleme cu legea, mai precis cu procurorii DNA. În urmă cu aproximativ doi ani a fost depusă o plângere penală pe numele lui Șova după ce acesta a negat Holocaustul. Declarațiile sale au stârnit o serie de critici din partea comunităţilor evreiești, care după cum știm bine este printrea cea mai influentă și nu doar în România. I-a fost atunci sugerat să facă o vizită la Washington, la Muzeul Holocaustului, pentru documentare.

În ceea ce privește ”relația” cu DNA, Șova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii anticorupție susțin că Șova este suspectat că ar fi insistat pe lângă directorul CET Rovinari pentru a-i acorda mai multe contracte cu complexurile energetice Rovinari și Turceni.

Cu toate acestea, Dan Șova rămâne unul dintre cei mai buni comunicatori de forță pentru PSD.

Totuși, rămâne de urmărit dacă aceste calități ale lui Șova vor cântări mai mult decât probleme și scandalurile în care a fost implicat.

Restul candidaților la prezidențiale au decis să nu își desemneze, până în prezent, un purtător de cuvânt. Spre exemplu, Elena Udrea, prezidențiabilul PMP, am putea spune că nici nu are nevoie. Este propriul ei purtător de cuvânt și acest fapt este dovedit de disponibilitatea de care dă dovadă în toate solicitările ziariștilor.

Călin Popescu Tăriceanu, prezidențiabilul PLR, este și el prezent în dezbaterile televizate, în direct sau prin telefon și pare că încă nu simte nevoia unui purtător de cuvânt, deși manualul de campanie o cere.

Kelemen Hunor, prezidențiabilul UDMR, încă nu a fost auzit public din postura de candidat. Având în vedere electoratul țintă, purtătorul său de cuvânt ar putea să fie un vorbitor de maghiară, cu limba română trecută la categoria de limbi străine, așa cum era Rozalia Biro, propunerea UDMR pentru Ministerul Culturii.

Monica Macovei – independent, precum și Ioan Ghișe – independent nu au un purtător de cuvânt, ceea ce denotă faptul că și ei preferă să transmită personal mesajele și nu prin intermediul unui oficios.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: