Bogdan Stoica: #dupăHAMAS: Suntem siguri că lăsăm așa planurile privind migranții?

Bogdan Stoica

M-am uitat la vreo sută de clipuri cu nenorocirea din Israel. Să nu ridici din sprâncene la număr, cred că Hamas-ul a avut, la fiecare 10 echipe de luptători, una de videografi. Chiar ei au pus și pun toate acele clipuri pe net, ca să se laude cu ce-au făcut și să obțină mai ușor suport politic și financiar de la alții ca ei.

N-o să intru în dilema istorică cu care-și bat capul toți semidocții în istorie pe care i-au găsit televiziunile în weeekend. Nu vreau să discut subiecte ca „a cui e de fapt Palestina, cine are dreptate în acest război”. Cum ziceam, las asta idioților utili.

Pe mine mă îngrijorează altceva.

Nouăzeci la sută din luptătorii Hamas pe care i-am văzut chiar în clipurile lor video (fac iar precizarea asta, să-i opresc pe cei care ar crede că am fost manipulat de propaganda israeliană), erau tineri și foarte tineri. Dacă i-aș fi văzut fără arme, pe stradă, în haine obișnuite, undeva prin România, aș fi zis că-s niște elevi de liceu, studenți, sau IT-iști tocilari. Că n-au fizic de vikingi, nici priviri de ruși beți. Hamasienii arată destul de inocenți, cu ochii ăia mari și cu moacele alea copilărești.

M-a șocat că sunt atât de tineri și atât de cruzi. Nu, nu e cuvântul potrivit. Un om crud e conștient că face rău altui om. Ăștia nu aveau nici o treabă. Au bătut, violat, mutilat ucis, femei, copii, bătrâni, soldați – fără să clipească. Iar asta e o mare diferență între ei și tinerii noștri. Dacă mă duc acum la un liceu din România și ofer o sută de lei liceanului dispus să-mi taie o găină probabil n-o să am cui să dau banii.

În paralel cu asta, a mai fost ceva care m-a deranjat. Uralele unor migranți, cazați într-o tabără de refugiați din Grecia, care aclamau atrocitățile comise de Hamas în Israel. La fel de tineri, de slăbuți și cu ochii la fel de mari și de inocenți ca criminalii din Israelul de Sud.

Ca să n-o mai lălăi aiurea: suntem siguri că vrem să-i primi pe ăștia la noi, așa, la grămadă? Iohannis? Ciolacu? Ciucă? Drulă? Hunore? Simioane? Nu credeți că ar bine să vă așezați la o masă, toți, și în câteva ore să ne dați o veste pe tema asta?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: