UPDATE Război în Israel – Un român cu dublă cetăţenie a murit

MAE: 115 cetăţeni
Sursa foto: news.ro

UPDATE 17:00

Numărul morților din Israel a crescut la cel puțin 800, în timp ce numărul rănilor ar fi de 2.400, conform radiodifuzorului public israelian Kan, citat de The Guardian.

UPDATE 16:00

Atacurile Hamas au avut loc pe teritoriul israelian, dar au avut impact asupra familiilor din întreaga lume, fiind tot mai mare lista de cetățeni străini uciși, răniți sau răpiți, scrie CNN. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Thailanda a anunțat luni că 12 cetățeni thailandezi au fost confirmați morți, iar alți 11 sunt luați ostatici de către Hamas, fiind cel mai mare bilanț înregistrat până acum de o națiune străină în urma atacurilor lansate sâmbătă de militanții islamiști.

UPDATE 14:00

Un român care avea şi cetăţenia israeliană a murit în urma atacurilor din Israel. El a servit în Forţele de Apărare ale Israelului.

UPDATE 13:00

În urma valului de rachete lansat luni din Fâșia Gaza, în Ashkelon au fost rănite patru persoane – una grav – și duse la spital, spun serviciile de urgență din Israel, citate de BBC. În Ashdod, aflat în apropiere, o femeie a fost grav rănită și, de asemenea, a fost dusă la spital.

UPDATE, ora 11.33

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că alţi 96 de cetăţeni au fost repatriaţi din Israel.

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 9 octombrie 2023, un alt grup format din 96 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Israel cu zboruri operate de o companie privată, respectiv din Iordania cu o cursă operată de Compania Tarom”, a transmis, luni, MAE, într-un comunicat de presă.

UPDATE, ORA 11.16

Până în prezent, aproximativ 800 de români au fost evacuați din Israel, a anunțat la Digi24 ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Încă 800 se află în Israel și au solicitat sprijin. Și în Fâșia Gaza se află 350 de români, dintre care 100 au solicitat până în prezent evacuarea.

UPDATE, ORA 11.10

​Atacul prin surprindere lansat sâmbătă de gruparea Hamas împotriva Israelului readuce în atenţia cauza palestiniană şi subminează încercările de normalizare a relaţiilor dintre statul evreu şi Arabia Saudită, sponsorizate de Statele Unite, comentează luni AFP.

China „se opune și condamnă” violența împotriva civililor atât în ​​Israel, cât și în teritoriile palestiniene. „China este foarte îngrijorată de escaladarea conflictului dintre Palestina și Israel”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Mao Ning, adăugând că Beijingul „este profund întristat de victimele civile cauzate de conflict și că se opune și condamnă acțiunile care dăunează civililor”.

Ministerul Sănătății din Gaza: 493 de palestinieni uciși, 2.751 răniți de atacurile israeliene. Ministerul israelian al Sănătății a anunțat luni dimineață că există 2.382 de răniți, 22 dintre ei în stare critică și 345 în stare gravă. De asemenea, sunt peste 600 de morți.

Danny Yatom, fostul șef al agenției de spionaj Mossad și politician din partea partidului de opoziție al Partidului Muncii din Israel, spune că „totul a mers prost” și că „nimeni nu a avut habar” sâmbătă, când Hamas a atacat Israelul din Fâșia Gaza.

El a declarat în cadrul emisiunii Today că al doilea nivel de apărare al Israelului a fost insuficient pentru a opri atacurile, amintind de modul în care Israelul a fost prins pe picior greșit la aproape „50 de ani și o zi” de la Războiul de Yom Kippur, când o coaliție de state arabe a invadat Israelul.

„Numărul de forțe a fost prea mic – și acest lucru se datorează în principal eșecului serviciilor de informații care au spus că, deși am asistat la multe exerciții ale Hamas, aceștia nu au nicio intenție de a ataca Israelul”, a spus Danny Yatom, citat de BBC.

ȘTIREA INIȚIALĂ

MAE anunţă că 245 de cetăţeni români, printre care şi 2 grupuri de pelerini, au fost repatriaţi din Israel duminică, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată,

”În continuarea informaţiilor transmise în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, la data de 8 octombrie 2023, 245 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Statul Israel, printre care şi 2 grupuri de pelerini, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM, respectiv două curse operate de o companie aeriană privată”, a ttransmis MAE luni dimineaţă.

MAE informează că, pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, se află o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv şi a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah cu scopul de a acorda asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi pe aeroport. De asemenea,  De asemenea, precizează că o echipă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă ale Celulei de Criză MAE s-a deplasat în cursul zilei de 8 octombrie 2023 în statul Israel, în vederea sprijinirii eforturilor de repatriere a cetăţenilor români, deja întreprinse de către misiunile consulare implicate.

MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reprogrameze călătoria şi să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe pagina de internet a MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts/2938).

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://telaviv.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro – rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Citeste mai mult AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: