Criza climatică a adâncit inegalitățile dintre femei și bărbați. Care sunt cele mai mari probleme

Sursa foto: pixabay

ONU solicită mai multă atenție asupra politicilor care asigură protecția femeilor. Doar o treime dintre țările cu planuri de criză climatică includ acces la servicii de sănătate sexuală, maternală și a nou-născuților, arată raportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), transmite The Guardian.

Doar o treime dintre țări includ sănătatea sexuală și reproductivă în planurile lor naționale de abordare a crizei climatice, a avertizat ONU. Din cele 119 de țări care au publicat planuri de acest tip, doar 38 includ acces la servicii de contracepție, sănătate maternă și nou-născută și doar 15 fac referire la violența împotriva femeilor, potrivit unui raport publicat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Universitatea Queen Mary din Londra, marți.

Este primul raport care examinează dacă planurile climatice se referă la sănătatea reproductivă Acesta solicită mai multor țări să recunoască impactul disproporționat al crizei climatice asupra femeilor și fetelor și să acționeze mai mult. Creșterea temperaturilor a fost legată de sănătatea maternală mai proastă și de complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional.

Căldura extremă a fost asociată cu declanșarea nașterilor premature și cu o creștere a nașterilor cu feți morti. Raportul spune că criza climatică a exacerbat inegalitățile existente. În estul și sudul Africii, de exemplu, ciclonii tropicali au deteriorat unitățile de sănătate, perturbând accesul la serviciile de sănătate maternală și contribuind la răspândirea bolilor transmise prin apă, cum ar fi holera.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: