Alin Mituța este europarlamentar din 2020, reprezentând alianța USR – PLUS. După ruperea USR – PLUS însă, Mituța a ajuns, deloc întâmplător, în barca REPER, păstrându-și afilierea europeană la grupul Renew Europe.
Omul lui Cioloș
Mituța era cunoscut ca fiind „omul lui Cioloș” pentru că atunco când Dacian Cioloș servea în funcția de premier al României, Mituța era șeful său de cabinet. Tot atunci când Cioloș s-a aflat în fruntea Guvernului României, Mituța a fost și secretar de stat. După căderea cabinetului Cioloș, Mituța s-a întors la rolul de funcționar european în Comitetul Economic și Social European, unde a activat până când a fost ales în funcția de deputat european.
Prin urmare nu este deloc întâmplător că la ruperea USR – PLUS, Mituța a ales să părăsească barca USR să să se îndrepte spre REPER, urmându-l pe Dacian Cioloș. De altfel, Mituța este unul dintre membri fondatori ai REPER, alături de Dacian Cioloș, Vlad Voiculescu și alții.
Activitatea din Parlamentul European
Alin Mituța și-a asumat funcția de europarlamentar din 28 decembrie 2020, atunci când i-a succedat lui Ghinea care avea să preia portofoliul Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul Cîțu. În cei 3 ani de zile de când se află în Parlamentul European, Alin Mituța a avut 12 interpelări pe teme dintre cele mai diverse, de la piraterie aeriană în cazul statului Belarus, până la etichetarea corectă a mierii. În octombrie 2020, Mituța a votat o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, prin care se cerea aderearea celor două state la spațiul economic european.
Cu toate acestea, Mituța a avut și câteva momente controversate în Parlamentul European. Un astfel de moment s-a consumat în vara lui 2021. Așa cum scria presa locală, eurodeputatul a fost trecut pe lista europarlamentarilor români care ar fi votat un raport care ar urma să permită ca și bărbații să nască, dar și un acces rapid și ieftin la avort, după cum s-a vehiculat în spațiul public.
Raportul Matic al Parlamentului European a fost adoptat cu 378 de voturi pentru, 255 împotrivă și 42 de abțineri, eurodeputații afirmând că dreptul la sănătate, în special la sănătatea sexuală și reproductivă, este un pilon fundamental al drepturilor femeilor și al egalității de gen în UE, care nu poate fi în niciun fel diminuat sau retras. Dintre eurodeputații români, în favoarea raportului au votat 7 eurodeputați români, majoritatea din REPER, printre care și Alin Mituţă.
Atacuri la adresa liberalilor înaintea guvernării USRPLUS – PNL
În general, activitatea lui Mituță în Parlamentul European s-a încadrat în liniile partidului REPER. Acesta a lansat totodată și atacuri la adresa altor partide din țară. De pildă în octombrie 2020, chiar la scurt timp înaintea alegerilor legislative, Mituța atacă viitorul partener de guvernare al USRPLUS, respectiv PNL. Acesta critica faptul că liberalii se laudă cu cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene, spunând că de fapt guvernul Cioloș în care a activat și el este responsabil de cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene.
„PNL ne spune într-o serie de advertoriale de campanie publicate azi că a reușit cea mai mare rată de absorbție de la integrarea în UE. Este fals. Datele publice ale Ministerului Finanțelor ne arată că Guvernul Orban a absorbit până la 30 septembrie 2020 suma de 4.9 miliarde de euro, asta în condițiile în care regulile de alocare a banilor europeni au fost relaxate la maximum de UE pe fondul crizei Covid. Cea mai mare rată de absorbție a fondurilor europene rămâne în continuare cea din 2016, când guvernul Cioloș a adus în țară 7.3 miliarde de euro.”, scria Alin Mituță, pe Facebook.
Viitorul lui Alin Mituță în Parlamentul European nu mai este însă sigur, de vreme ce acesta va candida pe listele REPER, nu partid practic inexistent în sondajele de opinie.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News