Invitat în studioul Puterea Știrilor, profesorul universitar Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, a susținut că vizita oficială pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski o face în România nu va avea un rezultat clar pe problematica privind protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Dungaciu a vorbit în cadrul emisiunii și despre faptul că, deși era anunțat, un discurs al președintelui Zelenski nu a mai avut loc în Parlamentul României.
„Cineva trebuie să dea niște explicații”
„Când faci o agendă, o întâlnire bilaterală la acest nivel, agendele nu se anulează. Agendele acelea sunt stabilite cu mult înainte. Președinții știu când vin, unde vin, la ce oră se întâlnesc și cu cine. Ideea că se anulează o agendă cu 10 min sau oră înaintea unei întâlniri care era convenită de cele două delegații este o naivitate. Nu trebuie să se întâmple așa decât dacă se întâmplă niște lucruri foarte grave. Nu știu ce lucruri grave s-au întâmplat. Nici nu mi-e clar. Vă spun foarte sincer, nici nu mi-e clar dacă era pe agenda inițială un discurs al domnului președinte Zelenski în Parlament.
Cineva trebuie să dea niște explicații din punctul ăsta de vedere, pentru că ideea aceasta de brambureală și de schimbări pe nepusă masa a unei agende oficiale nu e bună pentru stat. Aici cred că și presa ar trebui să ceară niște clarificări noi. Pentru că, repet, din păcate, de foarte multe ori, în spațiul de comunicare la cel mai înalt nivel, mesajele sunt aproape amenințări la securitatea națională. Amintiți-vă ce s-a întâmplat cu drona. Nu se poate la nivelul ăla să spună un președinte ceva astăzi și mâine să spună altceva. Asta arată, de fapt, o slăbiciune a aparatului, care care mie îmi dă fiori. Faptul că s-a întâmplat chestiunea cu drona mă face să cred că mai putea să fie o aiureală de comunicare și în această vizită. Dar, repet, agendele nu se schimbă. Nu te duci undeva să schimbi agenda cu 5 min înainte. E un aparat de securitate. E o pregătire a vizitei. Toate lucrurile acestea se pregătesc cu ceva vreme în urmă”, a declarat profesorul universitar Dan Dungaciu, la Puterea Știrilor.
Ce a obținut România după vizita lui Zelenski
„Nu va obține nimic România după vizita de astăzi a președintelui Zelenski, referitor la protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. S-a văzut diferența între modul în care a pus problema președintele României, care a vorbit de minorități și reciprocitate, și modul în care președintele Zelenski a pus problema, care a zis că a vorbit despre minorități, punct și a trecut la piloți. Asta arată că, de fapt, între cele două state vecine lucrările nu sunt deloc clare. În sensul acesta spun că dacă dl. Zelenski ar fi vrut să întoarcă mica suspiciune care există probabil în România, apropo de modul în care Ucraina tratează problematica românilor de acolo, ar fi putut să o facă în Parlament, printr-un gest demn de Winston Churchill, și orice inamic din Parlament al președintelui Zelenski n-ar mai fi avut nicio șansă în fața domniei sale. N-au făcut asta. De ce? Nu vreau să intru acuma în detalii, dar este limpede că n-ar strica totuși, ca și relația la nivel personal să fie una mai bună, într-un fel, tocmai pentru că până la urmă ne place sau nu politicienii se uită și la ce gândește populația.
Un politician vorbește, mai ales că se apropie alegerile și e foarte atent care este nivelul de permisibilitate sau de acceptabilitate al populației pe un subiect sau altul. Când ești politician, nu te apuci să judeci populația, că nu asta e meseria, te uiți la ce gândește populația și încerci să fii într-un soi de rezonanță și unele probleme să le pui între paranteze dacă ele n-au o acceptabilitate bună. Repet, mai ales în momentul în care se apropie alegerile. Ar fi fost de ajutor dacă partea ucraineană deschidea aceste probleme care încă mai stau acolo ascunse, ar fi fost de ajutor inclusiv pentru politicienii români să susțină cauza Ucrainei cu mai mare ușurință decât o fac”, a mai precizat Dan Dungaciu, la Puterea Știrilor.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, aflat marți în prima sa vizită la București, de la invazia Rusiei, a mulțumit României pentru sprijinul acordat, inclusiv pentrfu ajutorul militar. Întrebat care au fost cerințele în acest sens, el a spus că a cerut în principal sisteme de artilerie, dar că nu poate da detalii. La rândul său, Iohannis a dat asigurări că România va continua să sprijine Ucraina, inclusiv militar, „până la victorie”.
Vedeți AICI ce au mai declarat cei doi șefi de stat.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News