Dosar de europarlamentar: ultimul dans al lui Traian Băsescu pe scena politică

Sursa foto : Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Traian Băsescu a câștigat un mandat de europarlamentar, în anul 2019, alături de Partidul Mișcarea Populară (PMP). Fostul președinte s-a dedicat acestui proiect politic, dar nu a stat departe de scandaluri care l-au scos de pe scena politică.

Activitatea în PE

În primii doi ani de mandat, Traian Băsescu a fost mai activ în Parlamentul European. Acesta a avut mai multe intervenții în plen, mai ales pe subiecte de politică externă. În perioada 2019-2021, fostul președinte a abordat subiecte precum migrația sau aderarea altor state. De când a început conflictul din Ucraina, Traian Băsescu a intervenit mai ales pe problemele care privesc politica de la Kiev și Chișinău.

„Trupele armatei ruse mobilizate la frontiera estică a Ucrainei au semnificația unei pregătiri pentru invazie, ca răspuns militar al Rusiei. Obiectivul este ocuparea estului și sudului Ucrainei, până la gurile Dunării, realizându-se astfel legătura teritorială cu Crimeea ocupată, dar și accesul direct la Dunăre. (…) Trebuie să trimitem Ucrainei echipamente militare defensive”, spunea Băsescu în decembrie 2021.

Traian Băsescu a semnat și mai multe propuneri comune de rezoluție, multe dintre ele având legătură cu Ucraina, Republica Moldova sau intrarea României în spațiul Schengen.

Criticarea Rusiei

În februarie 2022, Traian Băsescu s-a grăbit și a acuzat că Rusia ar fi un stat terorist. De asemenea, acesta îl acuza și pe Putin:

„Putin a făcut din Federaţia Rusă un STAT TERORIST, iar el este şeful suprem şi autoritar al acestui stat.”

În anul 2008, Traian Băsescu s-a întâlnit la București cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. A dat mâna și a discutat cu acesta. Traian Băsescu este ultimul președinte român care a avut relații bune cu Moscova.

În 2014, când Rusia a ocupat Crimeea, Traian Băsescu era foarte atent la declarațiile politice și nu mai acuza pe nimeni de terorism. În acel context, fostul președinte a stat foarte cuminte și a respectat politica UE. Câțiva ani mai târziu, eliberat de presiunea funcției de președinte de stat, Băsescu a devenit agresiv la adresa Rusiei.

 

Candidatura la Primăria București

După doar un an în Parlamentul European, Traian Băsescu s-a înscris în cursa pentru Primăria București, la alegerile locale din 2020. Băsescu a obținut peste 70.000 de voturi în capitală, unde a mai fost primar general în perioada 2000-2004.

Fostul președinte a fost departe de perioada sa de glorie când își distrugea adversarii politici. A avut o campanie discretă și a mizat totul pe lunga sa carieră politică. Fostul președinte s-a clasat pe locul 3, în spatele lui Nicușor Dan și Gabriela Firea. Această candidatură a ajutat PMP să obțină un rezultat peste așteptări în București și să-și asigure intrarea în multe consilii locale și chiar în consiliul general.

Condamnarea pentru colaborarea cu Securitatea

Lunga carieră politică a lui Traian Băsescu a ajuns la final odată cu condamnarea pentru colaborarea cu Securitatea. În martie 2022, ICCJ a decis că fostul președinte al României a fost un colaborator al Securității și i-a retras toate privilegiile de fost președinte. În acel moment, Băsescu a fost nevoit să părăsească vila de protocol și să-și cumpere un apartament în București.

Traian Băsescu a promis că va face demersurile legale la CEDO, dar până acum nu a avut niciun rezultat în acest sens.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, scria fostul președinte.

După această condamnare, activitatea fostului președinte în Parlamentul European s-a redus drastic, la fel și mesajele pe care acesta le publica pe rețelele de socializare. Ultimul mesaj publicat de Băsescu pe Facebook este de pe 1 decembrie 2022.

Fără niciun viitor politic

PMP, partidul înființat de Băsescu, pare și el fără niciun viitor politic, fiind nevoit să spere la o alianță cu PMP pentru a-și asigura câteva fotolii în Parlamentul European sau în Parlamentul României. Dar într-o alianță PMP-USR, Traian Băsescu nu va avea niciun rol și nicio funcție, deoarece chiar USR-iștii au fost primii care i-au cerut demisia din PE în momentul în care ICCJ a pronunțat decizia.

„Traian Băsescu să își dea demisia din Parlamentul European. România nu trebuie să fie reprezentată de securiști nicăieri, cu atât mai puțin la nivel european”, spunea Cătălin Drulă.

Prin urmare, Eugen Tomac, președintele PMP, încearcă o alianță cu cei care nu-l agreează pe fondatorul PMP. De asemenea, situația este complicată și pentru USR care vrea să fie într-o alianță cu un PMP ce nu se îndepărtează (încă) de Traian Băsescu. În ultimii ani, Băsescu a avut mai multe declarații anti-USR, spunând că partidul condus de Barna-Drulă-Ghinea este „neomarxist”.

Astfel, mandatul de europarlamentar a fost pentru Traian Băsescu ultimul său dans pe scena politică. Fostul președinte al României, ajuns la aproape 72 de ani, își încheie cariera politică în Parlamentul European și nu are speranțe să mai fie pe liste în 2024, când USR și PMP ar putea forma o alianță.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: