BBC, criticată că nu-i numeşte „terorişti” pe militanţii Hamas. Care este explicația

issue of hostages under Israeli fire
Sursa foto: the guardian

Postul public britanic BBC şi-a apărat modul în care acoperă mediatic conflictul israeliano-palestinian, în faţa politicienilor care i-au cerut să definească gruparea islamistă Hamas drept „terorişti”.

Atacul lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie și care a rezultat în uciderea a peste 1.000 de civili și luarea a peste 100 de ostatici nu a fost niciodată calificat de BBC drept “terorist”. Poate cea mai simplă explicație, a dat-o editorul pentru afaceri mondiale al BBC, reputatul jurnalist John Simpson.

“Răspunsul își are originea în principiile fondatoare ale BBC. Terorism este un cuvânt încărcat, pe care oamenii îl folosesc pentru o organizație pe care o dezaprobă din punct de vedere moral. Pur și simplu nu este treaba BBC să le spună oamenilor pe cine să susțină și pe cine să condamne – cine sunt băieții buni și cine sunt băieții răi.” scria John Simpson pe pagina BBC News.

“Noi subliniem în mod regulat faptul că guvernul britanic și alte guverne au condamnat Hamas ca organizație teroristă, dar asta este treaba lor. De asemenea, organizăm interviuri cu invitați și cităm colaboratori care descriu Hamas ca fiind teroriști. Punctul cheie este că nu o spunem cu vocea noastră. Treaba noastră este să prezentăm publicului nostru faptele și să îl lăsăm să-și facă singur o părere.” adaugă reputatul ziarist BBC.

El reamintește faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial radiodifuzorilor BBC li s-a spus în mod expres să nu-i numească pe naziști răi sau ticăloși, chiar dacă puteau și i-au numit „inamicul”. Un alt exemplu este Armata Republicană Irlandeză (IRA), numită paramilitară, dar niciodată teroristă, în pofida atentatelor care au făcut sute de morți în Regatul Unit timp de 30 de ani.

Dar această explicație nu este acceptată de guvern. BBC și alți radiodifuzori ar trebui să respecte „legea” și să descrie Hamas ca fiind o organizație teroristă, a declarat ministrul britanic al apărării Grant Shapps într-un interviu la BBC Radio 4, citat de rfi.ro

Totodată, acesta a sugerat că BBC ar trebui să urmeze exemplul guvernului în ceea ce privește descrierea Hamas ca grup terorist, deoarece a fost interzis oficial prin lege. „Atunci când parlamentul face o lege, aceasta este legea, iar organizația în cauză este teroristă”, a spus el.

La rândul său, prim ministrul Rishi Sunak a declarat că este „de datoria” BBC, în calitate de radiodifuzor național al Marii Britanii, să se refere la Hamas ca fiind terorist. Premierul Sunak a descris în repetate rânduri Hamas ca fiind teroriști. El a declarat săptămâna aceasta: „Nu există două părți în aceste evenimente. Nu se pune problema de echilibru. Eu sunt de partea Israelului. Oamenii care susțin Hamas sunt pe deplin responsabili pentru acest atac. Ei nu sunt militanți. Ei nu sunt luptători pentru libertate. Ei sunt teroriști”.

Dezbaterea privind modul în care trebuie descrisă organizația Hamas a provocat „agitație” în cadrul diviziei de știri a BBC, personalul de rang înalt exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că îndrumările sale sunt potrivite pentru scop.

Îndrumările editoriale privind utilizarea termenului terorist au fost analizate în mod repetat în ultimii ani, pe fondul presiunilor interne și externe. Buletinele de știri recente ale BBC au făcut referire la „Hamas, grupul terorist interzis”.

Pe de altă parte, cinci avocați de renume au declarat că BBC „ia partea” Hamas, numind membrii organizațeia militanți și nu teroriști. Lordul Polak, președinte de onoare al organizației Partidului Conservator Prietenii Israelului, Lordul Wolfson, fost ministru al justiției, Lordul Pannick, un avocat de profil care a acționat împotriva guvernului în legătură cu Brexit, Lord Grabiner și Jeremy Brier au scris către Ofcom, autoritatea de reglementare.

Aceștia au acuzat BBC că a renunțat la imparțialitate, refuzând să folosească cuvântul „teroriști” pentru a descrie Hamas și alegând în mod deliberat să o descrie în termeni mai favorabili.

Alte televiziuni de știri, cum ar fi Sky News și ITV News, nu au politici fixe cu privire la folosirea termenului “terorist”, dar s-au referit la Hamas ca fiind militanți și luptători. Mai multe ziare au adoptat, de asemenea, aceeași terminologie.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: