Ministrul Familiei, Natalia Intotero, la Puterea Știrilor – detalii despre românii din Israel

Natalia Intotero - Puterea Știrilor

Invitată în studioul Puterea Știrilor, Natalia Intotero, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a salutat vizitat premierului român, Marcel Ciolacu, în Israel. Amintim că șeful Executivului s-a întâlnit marți, la Tel Aviv, cu omologul său Benjamin Netanyahu.

În acest context, ministrul Familiei, Natalia Intotero, a vorbit și despre efoturile pe care le face și le-a făcut țara noastră pentru a-i aduce acasă pe românii aflați în zona de conflict, în Fâșia Gaza, și a a ținut să felicite, cu această ocazie Ministerul Afacerilor Externe.

„Este un gest foarte frumos prezența prim-ministrului în Israel, discuțiile cu premierul Beniamin Netanyahu și preocuparea unui prim-ministru vizavi de starea de siguranță, de securitate a românilor noștri, atât din Palestina, cât și din Israel. Nu ne așteptam la izbucnirea acestui conflict. Din păcate, parcă trăim într-un vis urât, dar e o realitate. În această perioadă pot să vă spun că am ținut legătura cu o parte din românii noștri care, la începerea acestui conflict se aflua în pelerinaj și vreau să felicit modul în care Ministerul Afacerilor Externe, prin celula de criză, a gestionat problematica repatrierii acestora. Nu a fost o misiune ușoară, au fost foarte mulți români.

Dacă la început aveam aproximativ 800, ulterior am aflat că au fost mult mai mulți români pentru că au fost plecați prin diferite agenții de turism, fie în subordinea bisericilor sau chiar și pe agenții efectiv de turism. Mă bucur foarte mult că s-a reușit susținerea și repatrierea acestora și încă o dată felicit și pe colegii de la Ministerul Afacerilor Externe care se află în misiune, dl. ambasador Radu Ioanid, un om extraordinarm. Să ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să se încheie conflictul pentru că nu este bine pentru pentru cei care, din păcate, își pierd copiii, își pierd părinți”, a declarat ministrul Natalia Intotero, la Puterea Știrilor.

Are ministrul Familiei un omolog în Israel?

„Din ceea ce cunosc, în Israel există câteva ministere care au atribuții asemănătoare cu ministerul Familiei. Într-adevăr, în Israel, în ultimii ani au fost anumite frământări, a fost și o serie de alegeri anticipate și așteptam cumva așezarea lucrurilor pentru avea o întâlnire. Israelul, din foarte multe puncte de vedere, este model de bună practică. În momentul în care eram la Parlament președinta comisiei de învățământ, am avut patru deplasări în străinătate pentru a lua modelul de bună practică pe domeniul educației în Israel. În altă ordine de idei, să știți că am avut posibilitatea să îl cunosc pe premierul Beniamin Netanyahu și îl apreciez foarte mult pentru pregătirea sa, pentru modul în care dânsul încearcă și reușește să gestioneze situația unui stat, nu într-o zonă foarte liniștită. De asemenea să știți că este înconjurat de foarte mulți români de calitate în Israel, membri ai comunității noastre, a originalilor evrei din România.

În momentul de față nu am reușit să am o colaborare  insituțională cu alte ministere din Israel. Au trecut aproximativ trei luni de când am preluat acest portofoliu, ceea ce am reușit a fost întâlnirea cu omologii mei la nivelul Uniunii Europene și deja am și demarat câteva discuții în vederea realizării unor memorandumuri de colaborare pe a schimba experiența noastră și a lua din experiența acestora foarte bună. Ca un exemplu de bună practică este Germania, care are un minister exact cu cu același portofoliu. În Italia avem de asemenea un astfel de minister, și nu numai, și în Grecia”, a mai declarat ministrul Natalia Intotero, la Puterea Știrilor.

 

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, marți, în cadrul conferinței de presă susținute împreună cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, că „România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu”. „De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor, cu consecințe teribile asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene”, a mai spus Ciolacu. 240 de români care se află în Fâșia Gaza cer să fie ajutați să iasă din enclava palestiniană.

„În astfel de momente dificile partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea. Societatea românescă, comunitatea de israelieni din România și cea de români din Israel deplâng, alături de dvs domnule prim-ministru, victimele nevinovate, femei, copii, tineri în floarea vârstei în urma atacurilor teroriste declanșate de Hamas.  Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numeroșii răniți, printre care în mod tragic s-au regăsit și cetățeni de origine română.

România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor, cu consecințe teribile asupra populației civile, atât israeliene, cât și palestiniene. Vreau să îi asigur pe românii din țara noastră că ne menținem atitudinea de promotori ai păcii, dar vom fi alături necondiționat în momentele dificile de aliații și prietenii noștri, apărând valorile democratice. România a condamnat cu fermitate cele întâmplate în Israel în ultimele zile, nivelul atrocităților comise de Hamas, o grupare teroristă care ține ostatică populația palestiniană pentru a satisface interesele sale extremiste. ”, a declarat Marcel Ciolacu.

240 de români care se află în Fâșia Gaza cer să fie ajutați să iasă din enclava palestiniană. Odată cu anunțul deschiderii graniței cu Egiptul, cei mai mulți dintre ei s-au îndreptat deja către punctul de trecere Rafah. Ministerul de Externe spune că este în legătură constantă cu aceștia.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: