Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) s-a răzgândit brusc și nu mai susține extinderea recunoașterii efectelor juridice și la semnăturile electronice avansate, prevăzute în noul proiect de lege care încearcă să reformeze domeniul pentru a elimina blocajele și a reduce costurile digitalizării serviciilor publice și private la distanță.
Inițiativa legislativă, dezbătută acum în comisia IT&C a Senatului, intră astfel din nou în blocaj, după ce în trecut au mai eșuat trei proiecte legislative similare, care își propuseseră să extindă recunoașterea semnăturilor electronice și la alte tipuri decât cele calificate.
Un set de amendamente trimis de ADR (Lista completă a amendamentelor depuse la proiectul de lege 524/2023 aici) anulează multe din prevederile pe care până acum conveniseră aproape toate părțile din grupul de lucru „Law and Technology Lab” de pe lângă Comisia de IT&C (format din parlamentari, autorități, reprezentanți ai mediului de afaceri), menținând restrângerea la un singur tip de semnătură – cea calificată. Mai complexă și mai sigură, aceasta are însă costuri ridicate și procedee îngreunate pentru multe din documentele care nu ar necesita să fie semnate cu un procedeu atât de scump și de anevoios.
În România sunt autorizate doar cinci companii furnizoare de semnături calificate, al căror cost depășește 30 de euro pe an pentru un utilizator, plus Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care funizează semnături calificate instituțiilor publice, pentru a nu fi nevoite să suporte cheltuielile respective din bugetul public la prețurile din piață.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News