Dosar de europarlamentar: Vlad Gheorghe, ocupat cu interesele altor țări decât ale României

Vlad Gheorghe/ Sursa: Facebook

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR, a fost interesat să apere mai mult interesele altor state decât interesele României. USR-istul s-a comportat, mai ales în ultimul an, ca un europarlamentar votat în Ucraina sau Republica Moldova, uitând de problemele cetățenilor din România. Acesta s-a concentrat pe obsesia sa cu Vladimir Putin, deși Parlamentul European nu are nicio putere pe scena internațională.

Vlad Gheorghe a obținut mandatul de europarlamentar în noiembrie 2020, după ce Clotilde Armand s-a retras din Parlamentul European. Înainte de acest mandat, a avut o carieră foarte discretă în domeniul juridic. Gheorghe a fost consilier juridic pentru câteva firme și din 2017 a devenit inclusiv consilier parlamentar în birourile USR din Parlament.

De la venituri anuale de 43.000 de lei (circa 9.000 euro), cât declara în 2019, a ajuns imediat la venituri anuale de sute de mii de euro, cu banii din Parlamentul European. În 2021, acesta a primit 150.000 de euro net de la Parlamentul European, arată declarația de avere. Averea USR-istului a crescut de 17 ori cu ajutorul banilor europeni. Totodată, în conturile bancare a strâns peste 100.000 de euro.

Activitatea în Parlamentul European

Vlad Gheorghe a avut vorbit de mai multe ori în Parlamentul European, însă majoritatea discuțiilor au fost despre problemele altor state decât România: situația din Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan, Iran etc.

Vlad Gheorghe este și unul dintre europarlamentarii care au votat controversatul Raport Matic, care stipulează că bărbații pot naște. Raportul se referă la problemele persoanelor trans și prevede că bărbații trans pot fi considerați mame. Raportul este contrar legislației din România.

Vlad Gheorghe a încercat să se facă remarcat și cu niște soluții împotriva poluării, dar a ajuns în situația de a propune bilete digitale pentru transport, sperând că astfel reduce poluarea.

„Printre măsurile punctuale din document se numără introducerea biletelor digitale, a biletelor integrate, digitalizarea operațiunilor din cadrul transportului în comun, cum ar fi accesul în stații și vehicule fără atingere și partajarea fluxurilor de transport în timp real”, precizează USR-istul pe blogul său.

Vlad Gheorghe nu a spus nimic despre ajutoarele pentru fermierii români, atunci când aceștia au pierdut bani din cauza importurilor din Ucraina. Gheorghe nu a protejat interesele agricultorilor români nici când Comisia a decis să ofere prea puține despăgubiri pentru fermieri.

De asemenea, Vlad Gheorghe a făcut o altă declarație comică atunci când a cerut Comisiei Europene să blocheze fondurile PNRR pentru Austria. USR-istul era nemulțumit că guvernul de la Viena nu accepta România în Schengen.

„Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre – dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament”, scria Gheorghe, în 2023, pe rețelele de socializare.

Eliminarea de pe lista pentru 2024

Vlad Gheorghe a câștigat aproape 1 milion de euro în cei patru ani în Parlamentul European și nu mai are speranțe pentru un alt mandat. Echipa Drulă-Barna-Ghinea a decis să-l scoată de pe lista USR pentru alegerile europarlamentare din 2024. În locul lui Gheorghe va merge în PE Elena Lasconi. De asemenea, USR l-a păstrat pe listă pe Vlad Botoș, care de 4 ani de zile nu-și publică CV-ul. Totuși, Gheorghe nu apreciază decizia partidului și a contestat noua listă propusă de Drulă.

„Nu aveam cum să fiu pe o listă rezultată altfel decât prin votul colegelor şi colegilor mei. Răspunsul complicat şi dureros este că niciodată nu voi valida cu bună-ştiinţă un demers contrar statutului (Constituţia unui partid)”, a declarat Vlad Gheorghe.

Acesta este parte din USR încă din 2015, când era doar o asociație condusă de Nicușor Dan. Vlad Gheorghe a rămas în umbră mai mulți ani și a reușit să prindă mandatul de europarlamentar abia în 2020. Cariera lui în Parlamentul European este aproape de final. Acesta s-a comportat ca un europarlamentar interesat de problemele din alte țări și prea puțin atent la situația românilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: