De ce aderarea României la Schengen nu e pe ordinea de zi la JAI

Schengen
Sursa foto: captura video

UDATE ORA 11:20

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE.

„Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, se arată într-un comunicat al MAI, transmis joi Agerpres.

Precizările vin în replică la afirmaţiile europarlamentarului Eugen Tomac, care, într-o postare pe Facebook, s-a declarat „total şocat” să constate că „întreaga reuniune (a Consiliului JAI – n.r.) este dedicată exclusiv problematicii Schengen, doar că nici de această dată nimic despre extindere, nimic despre România şi Bulgaria”.

Ştire iniţală

Consiliul european pentru afaceri interne, care se întruneşte în această dimineaţă la Luxemburg, va aborda subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie – Schengen.

Cu doar câteva ore înaintea reuniunii, Comisia Europeană a comunicat public faptul că ambele ţări au făcut progrese, inclusiv datorită noilor programe privind migraţia şi azilul pe care le derulează.

Astăzi nu va avea loc însă un vot în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, dar argumentele care vor fi prezentate în şedinţă vor reprezenta încă un demers pentru a presa Austria să renunţe la blocaj.

Comisia menționează progresele bune ale României și Bulgariei în cadrul unor proiecte-pilot care aduc proceduri rapide de azil și returnare, dar și de luptă împotriva traficului de persoane.

Proiectele au fost inițiate nu doar pentru a demonstra faptul că cele două sunt pregătite, chiar suplimentar, pentru Schengen, dar și pe fondul migrației crescute către Europa.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: